Reklama

Reklama

Obiad na dwa dni - łatwe przepisy, które musisz wypróbować

Coraz częściej brakuje nam czasu na codzienne szykowanie wartościowego obiadu. Wtedy kupujemy coś „na szybko”, wydajemy pieniądze w restauracji albo całkowicie rezygnujemy z posiłku. Żadna z tych opcji na dłuższą metę nie jest dobra. Rozwiązanie jest proste – gotowanie na dwa dni. Ale spokojnie, to wcale nie muszą być gołąbki czy bigos! Jest wiele innych dań, które nie tracą na smaku po dłuższym pobycie w lodówce, są niedrogie, łatwe w przygotowaniu i nie wieją nudą jak odgrzewane kotlety. Sprawdź nasze propozycje.

Jakie potrawy nadają się na obiad na dwa dni?

Nie wszystkie potrawy przygotowywane w większej ilości smakują tak samo dobrze na drugi czy trzeci dzień. Najszybciej na wartości tracą dania wykonane z surowych produktów, np. sushi, tatar czy świeże sałatki, dlatego lepiej zjadać je od razu.

Reklama

W długoterminowym menu dobrze sprawdzają się zupy, sycące dania jednogarnkowe - gulasze, leczo, kaszotta, pęczotta oraz różnego rodzaju zapiekanki (z makaronem, ziemniakami czy kaszą). Warto je przygotowywać zwłaszcza zimą, kiedy nasz organizm domaga się nieco więcej kalorii.

O czym pamiętać, przygotowując dwudniowy obiad?

Przygotowując wartościowe danie na kilka dni, trzeba mieć przede wszystkim dobry przepis i niezbędne składniki. Jeśli dodatkowo zależy nam na czasie, zamiast surowych warzyw, które wymagają odpowiedniej obróbki, warto sięgać po dobrej jakości mrożonki, np. Hortex. Mają równie dużo wartości odżywczych i witamin, co świeże produkty, a ich przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Poza tym są tanie i łatwo dostępne, i możemy dzięki nim zrealizować każdy przepis, również wtedy, gdy sezon na dany produkt już dawno minął.

Pomysły na obiad na dwa dni dla wegetarian

Poniżej przedstawiamy nasze zimowe propozycje na łatwe, szybkie i niedrogie dania obiadowe (w opcji mięsnej i wege), które doskonale smakują również na drugi dzień. Zacznijmy od propozycji dla jaroszy.

Sprawdź też, na czym polega domowa dieta pudełkowa i jak szybko przygotować posiłki na kilka dni

Zupa z soczewicy - zdrowy obiad na dwa dni

Niekwestionowaną królową zup, które smakują tak samo dobrze przez dwa lub trzy kolejne dni, a dodatkowo porządnie rozgrzewają, jest oczywiście rosół (zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegańskiej). Jednak gotuje się go dość długo, a co niektórym pewnie już się znudził.

Dlatego dziś proponujemy coś innego - sycącą zupę z czerwonej soczewicy. Jest tania, łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze - smakuje doskonale również następnego dnia.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 opakowania mrożonej marchewki Hortex
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 200 ml mleczka kokosowego 7%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka soli morskiej, szczypta pieprzu
  • pęczek zielonej pietruszki

Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Dodaj bulion, przepłukaną na sitku soczewicę oraz curry - starannie wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Dodaj marchewkę, ponownie wymieszaj i gotuj ok. 7 minut.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Uwaga! Soczewicę łatwo rozgotować, dlatego trzeba dobrze wychwycić moment, kiedy zupa jest już gotowa. Jeśli jednak trochę się zagapimy, nic straconego - zupa soczewicowa świetnie smakuje również w formie kremu. Wystarczy ją zblendować.

Szybki i tani obiad na dwa dni - zapiekane tortille po meksykańsku

Zapiekanka z dużą ilością sera nie należy do najmniej kalorycznych, ale dzięki temu można ją łatwo podzielić na dwa dni. Drugiego dnia tortille smakują nieco inaczej (zdaniem niektórych - nawet lepiej!), bo są bardziej miękkie od sosu. Danie można podgrzać w piekarniku albo w mikrofalówce.

Składniki

  • 4 duże placki tortilli
  • opakowanie Mieszanki meksykańskiej Hortex (marchewka, fasolka szparagowa, groszek, papryka czerwona, cebula, kukurydza, czerwona fasola)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • świeże liście bazylii lub kolendry - do posypania

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mieszankę warzywną Hortex. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowy farsz wyłóż na tortille, posyp serem (ok. 1/3 sera odłóż na posypanie wierzchu) i zwiń w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Pomidory z puszki dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut. Gotowy sos rozlej równomiernie po tortillach i całość posyp resztą tartego sera.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Danie jest gotowe, jeśli brzegi tortilli są chrupiące, a ser rozpuszczony i apetycznie zarumieniony.

Pożywny obiad na dwa dni - dania jednogarnkowe z mięsem Wielu z nas wciąż nie wyobraża sobie obiadu bez solidnej porcji mięsa. Podpowiadamy, jak uwzględnić je w posiłku, aby na drugi czy trzeci dzień smakowało równie dobrze, jak od razu po przygotowaniu.

Kaszotto z warzywami i mięsem mielonym - tani obiad dla rodziny Kaszotto z mięsem i warzywami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą przemycić w potrawie wiele cennych składników, a dodatkowo zależy im, by danie było ekonomiczne i nie wymagało spędzania długich godzin w kuchni.

Składniki

  • 1 średniej wielkości por
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie Mieszanki warzywnej Hortex Bukiet warzyw kwiatowy (kalafior, marchewka, brokuły)
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 torebki kaszy gryczanej (ok. 200 g)
  • 900 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczka ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej trzy łyżki oleju i podsmaż pokrojone na drobno cebulę oraz por. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na średnich oczkach seler. Całość starannie wymieszaj i po ok. 2 minutach przesuń na jedną stronę patelni.

W wolne miejsce połóż mielone mięso, dopraw je solą i pieprzem, dolej łyżkę oleju i podsmażaj przez chwilkę, aż się przyrumieni.

Połącz mięso z warzywami, dosyp kaszę gryczaną, sos sojowy i całość zalej gorącym bulionem. Doprowadź mieszankę do wrzenia i dopraw kolendrą i kurkumą (oraz ewentualnie solą i pieprzem).

Dodaj Mieszankę warzywną Hortex i starannie wymieszaj składniki. Gotuj na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pod koniec gotowania zauważysz, że wciąż zostało dużo płynu, pozwól mu się odparować, gotując chwilę bez pokrywki.

Gdy danie będzie gotowe dodaj ostrą paprykę (jeśli nie lubisz ostrych dań, możesz z niej zrezygnować).

Niskokaloryczny gulasz z indyka - fit obiad na dwa dni Jeśli lubisz mięso w mniej kalorycznym wydaniu, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Gulasz jest esencjonalny, treściwy, a przy tym zdrowy i co najważniejsze - nie rujnuje sylwetki.  

Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 2 pietruszki
  • 1/3 opakowania mrożonej marchewki Hortex
  • 2 papryki - czerwona i żółta
  • 2 garści mrożonej fasolki szparagowej Hortex
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • przyprawy: po 1 łyżeczce papryk - słodkiej, ostrej i wędzonej, łyżeczka oregano, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Chwilę podsmaż na rozgrzanej patelni (z dodatkiem trzech łyżek oleju) i przełóż do większego garnka.

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jeśli oleju jest za mało, dolej odrobinę. Dodaj pokrojoną pietruszkę, a chwilę później pokrojoną na kawałki paprykę. Całość podsmażaj przez 3-4 minuty.

Przełóż warzywa do garnka, w którym znajduje się już indyk, dodaj przyprawy (papryki i oregano) i całość zalej gorącym bulionem. Gdy zacznie wrzeć, dodaj fasolkę szparagową i marchew i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i ponownie doprowadź do wrzenia.

Gulasz będzie gotowy, gdy mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Możesz doprawić je jeszcze do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem, ryżem, kaszą lub makaronem - albo, żeby uniknąć nudy, w jeden dzień z jednym dodatkiem, w kolejny z innym.

Wszystkie przepisy obliczono na około 4 sycące porcje. Jeśli uznasz, że to za mało, podwój liczbę składników - wtedy na pewno nie zabraknie ci jedzenia na drugi dzień.

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje