Odporność miedzi, lekkość aluminium i uchwyt ze stali

Artykuł sponsorowany

Po co patelnia w kuchni? Dzięki niej mamy nie tylko jajecznicę na boczku czy schabowe na niedzielny obiad. To właśnie w tym naczyniu dusimy, podgrzewamy, ale też przygotowujemy risotto czy smażony makaron. Wybierając patelnię warto postawić na model, który będzie niezawodny.

Patelni miedzianej można używać na każdym typie kuchenki
Patelni miedzianej można używać na każdym typie kuchenkiINTERIA.PL

Czym kierować się przy wyborze patelni? Kryterium powinna być nie tylko cena. Kluczowy jest materiał, z którego będzie wykonany nasz nowy sprzęt. Dlaczego warto wybrać patelnię z miedzianą powłoką? Wystarczy zapytać dowolnego pracownika branży gastronomicznej. Miedziane patelnie najszybciej się nagrzewają, a w dodatku dobrze trzymają ciepło. Gotowanie, smażenie oraz duszenie trwa więc o wiele krócej. Ale to nie koniec jej zalet.

Patelnia miedziana: wyjątkowe materiały

Zatrzymajmy się na dłużej przy właściwościach cieplnych miedzi.  Warto wiedzieć, że ten surowiec przewodzi ciepło kilkanaście razy lepiej niż stal nierdzewna. Dodatek cząsteczek miedzi do patelni zapewnia więc użytkownikom równomierne nagrzewanie, a także szybkie przewodzenie temperatury. Tym samym szybsze gotowanie właśnie staje się faktem. Ważnym aspektem jest także fakt, że naczynie nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Nieważne czy gotujesz na gazie, płycie ceramicznej czy indukcyjnej - możesz cieszyć się zaletami jakie dają miedziane powłoki.

Dlaczego jeszcze warto postawić na naczynia pokryte tym pierwiastkiem? Miedź dodano do składu nie bez powodu. Jest ona bardzo odporna. A to, w połączeniu z lekką wagą aluminium sprawia, że patelnia miedziana jest narzędziem idealnym dla każdego kucharza, nawet tego początkującego. Każdy doceni także nienagrzewający się uchwyt ze stali. Dostępne są trzy wersje (o średnicach 20, 24 lub 28 centymetrów). Warto zaznaczyć, że w przypadku największego rozmiaru patelnia dodatkowo posiada ucho, dzięki któremu można ją przenosić.

Jest jeszcze jeden atut miedzianej patelni. Jej elegancki wygląd stanowi dodatek zarówno do tradycyjnych wnętrz, jak i designerskich kuchni o loftowym charakterze. Nietuzinkowa patelnia miedziana stanowi nie tylko przydatne narzędzie, ale jest także elementem wystroju pomieszczenia.

Dietetyczne potrawy dzięki patelni miedzianej

Powłoka non-stick zapewnia komfortowe przygotowanie potraw
Powłoka non-stick zapewnia komfortowe przygotowanie potrawINTERIA.PL

Zdrowy styl życia zaczyna się w kuchni. Chcesz mieć sześciopak na brzuchu? Zacznij od skrupulatnego planowania posiłków oraz zmiany nawyków żywieniowych. Patelnia miedziana pomoże w przygotowywaniu zdrowego menu. Dlaczego?

Miedziana powłoka pozwala bowiem na zminimalizowanie ilości tłuszczu potrzebnego do przygotowania potraw. Unikniesz nie tylko zbędnych kalorii, ale i zbędnego cholesterolu, który mógłby zaszkodzić zdrowiu. Dzięki miedzianej powłoce patelni na twoim stole mogą zagościć dietetyczne potrawy.

Powierzchnia patelni miedzianej

Dzięki cząsteczkom miedzi mycie patelni jest bardzo proste
Dzięki cząsteczkom miedzi mycie patelni jest bardzo prosteINTERIA.PL

Nietuzinkowy wygląd, wyjątkowe właściwości termiczne i prozdrowotność to nie wszystkie zalety tej patelni. Powłoka z dodatkiem cząsteczek miedzi jest nieprzywierająca. A to zaleta nie tylko podczas przygotowywania. Oprócz tego, że nie musisz już zeskrobywać resztek jajecznicy na talerz, nie musisz także poświęcać dużo czasu na doszorowanie patelni.

Wszystko dzięki miedzianym powłokom - są one bowiem nieprzywierające. Tym samym możesz szybko usunąć resztki jedzenia. Zapomnij o wielu godzinach moczenia i używaniu specjalnych preparatów. Wystarczy gąbka oraz płyn do mycia naczyń, aby twoja patelni znów lśniła czystością.

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas