Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sernik z twarogu z wiaderka jest puszysty, kremowy i prosty w wykonaniu
Sernik z twarogu z wiaderka jest puszysty, kremowy i prosty w wykonaniu123RF/PICSEL

Sernik - niekwestionowany król ciast

Klasyczny sernik, który zawsze się udaje

Sernik domowej roboty może być wartościową przekąską
Sernik domowej roboty może być wartościową przekąską123RF/PICSEL
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 średnich jajek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki do ubijania 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Zrumieniony wierzch klasycznego sernika najlepiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą
Zrumieniony wierzch klasycznego sernika najlepiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą123RF/PICSEL
  • Miękkie masło ubić na puch, dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas ubijając mikserem.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. 
  • Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
  • Wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut
  • Sernik studzić stopniowo: najpierw po trochę otwierając drzwiczki i wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika
  • Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem
"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?