Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka
Wiele z nas słysząc: sernik, od razu myśli o skomplikowanym przyrządzaniu, opadaniu, mieleniu twarogu... Na szczęście ten przepis jest szybki, prosty i bez udziwnień. Wystarczy twaróg z wiaderka, jajka i masło. Pyszny, nigdy nie opada i smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Sernik - niekwestionowany król ciast
Na ciepło, na zimno, na kruchym spodzie i bez spodu. Z rodzynkami i bez, z rosą i z owocami - wariacji na temat sernika jest cała masa. Niektóre przepisy są jednak wieloetapowe i bardzo skomplikowane, co może odstraszać. Niepewność wzrasta, gdy słyszy się mity o tym, jak skomplikowany jest proces trzykrotnego mielenia twarogu, specjalnych warunków zapewnianych sernikowi by nie opadł oraz mity na temat mieszania masy tylko w jedną "właściwą" stronę. Często powielany jest także przesąd, jakby masa serowa nie udawała się za sprawą przeciągów w domu.
Na szczęście istnieje podstawowy przepis na klasyczny, kremowy sernik, do którego wystarczy twaróg z wiaderka i kilka podstawowych składników. Wychodzi pyszny, rozpływający się w ustach i - co ważne - nie opada! Uda się nawet tym, którzy nigdy wcześniej nie zabierali się do przygotowania twarogowego wypieku. Ten przepis to prawdziwy hit! Z pewnością "odczaruje" mit o tym, że sernik potrafią upiec tylko doświadczeni cukiernicy i zachęci do eksperymentów w kuchni nawet tych, którzy rozpoczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem.
Klasyczny sernik, który zawsze się udaje
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 średnich jajek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki do ubijania 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki około 3 h przed planowanym pieczeniem i pozostawić na kuchennym blacie.
Zobacz również:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, zachowując oba składniki.
- Miękkie masło ubić na puch, dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas ubijając mikserem.
- Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć.
- Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
- Wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut.
- Sernik studzić stopniowo: najpierw po trochę otwierając drzwiczki i wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika
- Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem
Smacznego!