Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka

Wiele z nas słysząc: sernik, od razu myśli o skomplikowanym przyrządzaniu, opadaniu, mieleniu twarogu... Na szczęście ten przepis jest szybki, prosty i bez udziwnień. Wystarczy twaróg z wiaderka, jajka i masło. Pyszny, nigdy nie opada i smakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Sernik z twarogu z wiaderka jest puszysty, kremowy i prosty w wykonaniu
Sernik z twarogu z wiaderka jest puszysty, kremowy i prosty w wykonaniu123RF/PICSEL

Sernik - niekwestionowany król ciast

Na ciepło, na zimno, na kruchym spodzie i bez spodu. Z rodzynkami i bez, z rosą i z owocami - wariacji na temat sernika jest cała masa. Niektóre przepisy są jednak wieloetapowe i bardzo skomplikowane, co może odstraszać. Niepewność wzrasta, gdy słyszy się mity o tym, jak skomplikowany jest proces trzykrotnego mielenia twarogu, specjalnych warunków zapewnianych sernikowi by nie opadł oraz mity na temat mieszania masy tylko w jedną "właściwą" stronę. Często powielany jest także przesąd, jakby masa serowa nie udawała się za sprawą przeciągów w domu.

Na szczęście istnieje podstawowy przepis na klasyczny, kremowy sernik, do którego wystarczy twaróg z wiaderka i kilka podstawowych składników. Wychodzi pyszny, rozpływający się w ustach i - co ważne - nie opada! Uda się nawet tym, którzy nigdy wcześniej nie zabierali się do przygotowania twarogowego wypieku. Ten przepis to prawdziwy hit! Z pewnością "odczaruje" mit o tym, że sernik potrafią upiec tylko doświadczeni cukiernicy i zachęci do eksperymentów w kuchni nawet tych, którzy rozpoczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem.

Klasyczny sernik, który zawsze się udaje

Sernik domowej roboty może być wartościową przekąską
Sernik domowej roboty może być wartościową przekąską123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 średnich jajek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki do ubijania 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki około 3 h przed planowanym pieczeniem i pozostawić na kuchennym blacie.

Zrumieniony wierzch klasycznego sernika najlepiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą
Zrumieniony wierzch klasycznego sernika najlepiej posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, zachowując oba składniki.

  • Miękkie masło ubić na puch, dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas ubijając mikserem.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. 
  • Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
  • Wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut
  • Sernik studzić stopniowo: najpierw po trochę otwierając drzwiczki i wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika
  • Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem

Smacznego!

"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas