Lepsza od tej po grecku. Ryba po japońsku to prawdziwy hit nie tylko na święta
Miękkie, soczyste kawałki mintaja bez ości w aromatycznym sosie w towarzystwie papryki, ogórka i cebulki. Brzmi pysznie? W wielu gospodarstwach ryba po japońsku zastąpiła karpia po grecku ze względu na lepszy smak i komfort konsumpcji. Przygotowanie tego dania jest prostsze, niż myślisz i nie potrzebujesz żadnych niecodziennych produktów.
Ryba po japońsku. Coraz popularniejsza alternatywa dla ryby po grecku
Atutem ryby po japońsku jest soczystość, bowiem kawałki fileta przed umieszczeniem w zalewie i warzywach obsmażane są w cieście naleśnikowym. Dzięki temu ryba nie nasiąka zbytnio zalewą, pozostaje jędrna i aromatyczna. Z powodzeniem coraz częściej zastępuje klasyczną rybę po grecku dzięki swojemu pełnemu smakowi i łatwości w przygotowaniu. Do jej wykonania nie potrzeba żadnych trudno dostępnych produktów, a dodatkowym plusem jest to, że smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli wybierzemy do tego dania filet z mintaja, możemy być pewni, że ości nie będą utrudniać konsumpcji. Dzięki swojej uniwersalności łatwo można odświeżyć jej smak, dodając drobno posiekaną papryczkę chilli lub odrobinę sosu sojowego. Będzie doskonała jako samodzielne, pełne danie, ale zasmakuje także w towarzystwie ugotowanego ryżu czy chrupiącej bagietki. Warto wypróbować ten prosty przepis. Z pewnością zagości na świątecznym stole, zbierając słowa uznania od zaproszonych gości.
Składniki podstawowe:
- 600 g filetów mintaja (lub dorsza, miruny)
- 3 połówki papryki konserwowej ze słoika
- 3 ogórki konserwowe
- 3 duże cebule
- olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- pół szklanki wody
- pół szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos/zalewę:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu spirytusowego
- przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie ryby po japońsku:
- Filety rybne pokrój na kawałki ok. 5 cm.
- Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzej dużą patelnię, nalej ok. 5 łyżek oleju.
- Zanurzaj każdy kawałek fileta w cieście naleśnikowym i smaż po 2 min z każdej strony aż się zrumienią.
- Usmażone filety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Do jednej wiekszej miski wlej wszystkie płynne składniki zalewy oraz przyprawy, wymieszaj i odstaw.
- Pokrój cebule w piórka i podsmaż na dużej patelni przez ok. 15 min aż się zeszklą i zmiękną.
- Pokrój paprykę konserwową i korniszony w paski. Dodaj na patelnię z cebulą.
- Podsmażaj wszystko razem przez 2 minuty.
- Zalej całość zalewą, doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
- Do dużego półmiska wyłóż warstwę usmażonych filetów, podlej zalewą i warzywami, powtarzaj warstwy, zakończ zalewą.
- Podawaj zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!