Lepsza od tej po grecku. Ryba po japońsku to prawdziwy hit nie tylko na święta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ryba po japońsku z powodzeniem zastępuje znaną od dawna potrawę wigilijną z karpia
Ryba po japońsku z powodzeniem zastępuje znaną od dawna potrawę wigilijną z karpia123RF/PICSEL

Ryba po japońsku. Coraz popularniejsza alternatywa dla ryby po grecku

Ryba po japońsku - przepis

  • 600 g filetów mintaja (lub dorsza, miruny)
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Wybrane filety (najlepiej z mintaja) należy usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym
Wybrane filety (najlepiej z mintaja) należy usmażyć w gęstym cieście naleśnikowymCanvaProINTERIA.PL
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
Ryba usmażona w cieście naleśnikowym pozostaje z zewnątrz chrupiąca a w środku soczysta i jędrna
Ryba usmażona w cieście naleśnikowym pozostaje z zewnątrz chrupiąca a w środku soczysta i jędrnaCanvaProINTERIA.PL
  1. Filety rybne pokrój na kawałki ok. 5 cm.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, nalej ok. 5 łyżek oleju.
  4. Zanurzaj każdy kawałek fileta w cieście naleśnikowym i smaż po 2 min z każdej strony aż się zrumienią.
  5. Usmażone filety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Do jednej wiekszej miski wlej wszystkie płynne składniki zalewy oraz przyprawy, wymieszaj i odstaw.
  7. Pokrój cebule w piórka i podsmaż na dużej patelni przez ok. 15 min aż się zeszklą i zmiękną.
  8. Pokrój paprykę konserwową i korniszony w paski. Dodaj na patelnię z cebulą.
  9. Podsmażaj wszystko razem przez 2 minuty.
  10. Zalej całość zalewą, doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
  11. Do dużego półmiska wyłóż warstwę usmażonych filetów, podlej zalewą i warzywami, powtarzaj warstwy, zakończ zalewą.
  12. Podawaj zarówno na ciepło jak i na zimno.
„Ewa gotuje”: Chowder z dorszem i wędzonym łososiemPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?