Wielkanoc z Kasią

Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

W tym roku kwiecień jest szczególny - nie tylko za sprawą wyjątkowo ciepłych wiosennych dni. Wielkimi krokami zbliża się jeden z najpiękniejszych okresów w roku - kolorowe, pełne smaku i świeżości Święta Wielkanocne. To czas rodzinnych spotkań, wyjazdów z najbliższymi, ale także... wspólnego biesiadowania przy pełnym pysznych potraw stole! Gorączkę przedświątecznych zakupów czuć już wyraźnie - sklepowe półki uginają się od cukrowych baranków, świątecznych ozdób, a wkrótce pojawią się na nich wielkanocne ciasta. Jednak, jak pokazują doświadczenia ostatnich lat, Polacy wciąż chętniej stawiają na domowe wypieki, niż gotowe, kupne rozwiązania. Konsumenci rozpoczynają świąteczne zakupy już na ok. dwa tygodnie przed Świętami Wielkanocnymi. Choć ciasta pieczone są zwykle przed samymi świętami, to składniki potrzebne do wypieków mogą być kupowane znacznie wcześniej.

Świąteczne zakupy

Obchody Świąt zaczynają się na tydzień wcześniej - w Niedzielę Palmową. Na ulicach widać w tym dniu tłumy ludzi z kolorowymi kwiatami i wiązankami - to znak, że Wielkanoc jest już blisko, a krzątanie w kuchni nadchodzi wielkimi krokami.
Czy dla Was także pieczenie jest nieodzownym elementem świątecznych przygotowań?
Wiele z nas ten przedświąteczny czas kojarzy właśnie z przygotowywaniem słodkości. Któż z nas nie podjadał owoców przeznaczonych do mazurków czy nie oblizywał babki piaskowej polanej świeżym lukrem? Albo nie pomagał łuskać orzechów i namaczać bakalii? Wszystko to, cudowne, dziecięce wspomnienia domu rodzinnego, pachnącego świeżym ciastem, wiąże się z jednym słowem... TRADYCJA. A jeśli o niej mowa, to jaka jest obowiązkowa pozycja na liście zakupów, która pojawia się na niej od lat? Oczywiście - Kostka do pieczenia Kasia! Dlaczego od wielu lat to właśnie Kasia cieszy się zaufaniem konsumentów? Wyjaśnia Błażej Błasiak, Brand Manager marki Kasia, Upfield:

"Cieszymy się, że Kasia już od 27 lat gości w kuchni polskich konsumentów. Polacy doceniają sprawdzone marki, które kojarzą z wysoką jakością, a do tego typu marek zdecydowanie zalicza się Kasia. Okres świąt to szczególny czas, w którym jeszcze chętniej po nią sięgamy. Kasia od lat pomaga konsumentom w przygotowaniu doskonałych wypieków i jest liderem kategorii w segmencie kostek do pieczenia w Polsce, gwarantując świetne i zawsze udane wypieki."

W zgodzie z tradycją i... najnowszymi trendami

Jednym z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków jest pascha. Pierwsze przepisy na ten smakołyk pochodzą z Rosji i to właśnie ten kraj uważa się za jego ojczyznę. Początkowo spożywana była tylko w okresie Wielkiej Nocy. Dlaczego? Ponieważ swoim kształtem miała przypominać grób Pana Jezusa! Obecnie ten słodki przysmak cieszy się ogromną popularnością także na co dzień. Tradycyjna pascha to połączenie twarogu, tłuszczu, śmietany, jajek, cukru i bakalii. Pojawiają się jednak nowe wersje tego deseru - czekoladowe i owocowe. Kasia z kolei inspiruje do przygotowania czekoladowej paschy.

Zanim jednak zasiądziemy do wielkanocnej uczty, czas na tradycyjne święcenie pokarmów. Czy wiecie, co powinno znaleźć się w waszym koszyku i co symbolizują poszczególne produkty?

- baranek (znak Chrystusa Zmartwychwstałego)
- jajka (symbolizują życie - powinny być ugotowane na twardo, tradycyjnie zdobimy je różnymi technikami)
- wędlina (oznacza zdrowie i płodność)
- sól (chroni przed zepsuciem, symbolizuje życie i prawdę)
- chrzan (symbol zdrowia, siły i krzepy)
- chleb (symbolizuje pokarm dla duszy)

Jest jeszcze jeden element świątecznej święconki - pojawił się w naszych koszykach stosunkowo niedawno, ale zyskał dużą popularność. To słodkie ciasto! Ważne, żeby nie było gotowym wypiekiem, kupionym w sklepie. Ciasto powinno być przygotowane własnoręcznie - wtedy symbolizuje kunszt, umiejętność i doskonałość. Tradycyjnie przyjęło się, że w koszyku ląduje pyszna babka piaskowa, do której upieczenia w nietypowym, owocowym wariancie, zachęca marka Kasia: https://www.przepisy.pl/przepis/babka-cytrynowo-pomaranczowa

Wygląd też się liczy!

Poświęcone pokarmy trafiają potem na biesiadny stół wraz z innymi przysmakami. Ale liczy się nie tylko smak serwowanych pyszności. Warto zadbać o wygląd stołu. W tym roku święta są wyjątkowo późno - ma to swoje zalety. Świeże i kolorowe kwiaty, ważny element wystroju, są łatwiej dostępne i tańsze niż w pierwszych dniach wiosny. Jednak warto zadbać o inne detale - wielkanocne wypieki mogą być nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie. Daj się ponieść wyobraźni! Nadaj kolorów babce piaskowej - stwórz barwny lukier lub polewę, użyj do dekoracji świeżych owoców. Duże pole do popisu dają mazurki - ich kształt i wielkość sprawia, że możemy potraktować je jak... płótno malarskie. Wykorzystaj do dekoracji suszone owoce, kolorowe morele, rodzynki, daktyle, startą skórkę pomarańczy czy chrupiące orzechy. Z ich pomocą stworzysz na mazurkach fantazyjne, kolorowe i smaczne wzory.

Jeśli chcemy być wierni tradycji, musimy pamiętać o tym, że nie każde pieczenie jest dozwolone... Dawniej wierzono, że na tydzień przed Niedzielą Palmową nie wolno piec chleba. Jeśli któraś gospodyni zdecydowałaby się na taki krok, mogła ściągnąć na całą wieś klęskę suszy. Te panie, które nie stosowały się do zakazu, mogła spotkać okrutna kara - wyrzucano jej garnki i naczynia do rzeki.

Pomagaj z Kasią!

Święta to nie tylko czas rodzinnych spotkań, ale także świetna okazja do pomagania. Marka Kasia wspiera w tym czasie potrzebujących i zachęca do pomocy także swoich konsumentów.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wraz z www.domydziecka.org zorganizowana została loteria "Podziel się kawałkiem szczęścia". Ambasadorką akcji została aktorka Katarzyna Zielińska, która wspólnie z marką Kasia zachęcała do pomocy. Udało się! Do akcji dołączyło ponad 20 tysięcy Polaków, dzięki którym producent Kasi podarował 100.000 zł na wsparcie Domów Dziecka. Pieniądze trafiły do 25 ośrodków, gdzie zasiliły budżet przeznaczony na zakup sprzętu AGD czy remont kuchni.
Możemy podziwiać pierwsze efekty tej kampanii - we Fromborku i Krasnymstawie wspomniane remonty dobiegają końca. Dzięki temu wychowankowie Domów Dziecka będą mogli wspólnie gotować i piec ciasta w nowych, przyjaznych przestrzeniach.

Sukces tej grudniowej kampanii zaowocował kolejną edycją - tym razem Kasia do wspólnej akcji zaprosiła Polską Akcję Humanitarną i Pajacyka, aby wspólnie walczyć z problemem niedożywienia wśród dzieci. Jednak powodzenie tej kampanii również jest uzależnione od wsparcia konsumentów, dlatego zachęcamy wszystkich Polaków do pomagania z Wielką Mocą! Mechanizm jest bardzo prosty - wystarczy kupić Kostkę do pieczenia Kasia. Producent przeznacza część zysków ze sprzedaży na zakup pysznych i pożywnych posiłków. Ale nie zapominajmy o pieczeniu!

Z okazji tegorocznych świąt Wielkanocnych i Wielkiej Mocy Pomagania (więcej szczegółów na: https://wielkamoc.pl/), Kasia przygotowała wyjątkowy przepis na babkę jogurtową z owocami. Jest delikatnie wilgotna i puszysta, a dekoracja z serka mascarpone i świeżych borówek sprawia, że nie tylko pysznie smakuje, ale wyjątkowo apetycznie się prezentuje. Zainspiruj się tym przepisem i zaserwuj bliskim wielkanocne ciasto: https://www.przepisy.pl/przepis/babka-jogurtowa-z-owocami

Czas odczarować mity!

Pomimo przywiązania do tradycji, producent Kasi idzie z duchem czasu i dostosowuje się do naszych potrzeb. Już od jakiegoś czasu w sprzedaży dostępne są dwa nowe warianty - Kasia bez laktozy, idealna dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, i Kasia Extra Maślany Smak - doskonała do mas i kremów. Różnorodność wariantów sprawia, że Kasia jest chętnie wybierana także przez tych bardziej wymagających smakoszy. Zdarzają się jednak sceptycy, którzy rezygnują z zakupu Kostki do pieczenia. Jeżeli ktoś jeszcze nie jest przekonany, niech koniecznie zapozna się z tymi właściwościami Kasi:

- Nie posiada częściowo utwardzonych olejów roślinnych, które są źródłem szkodliwych tłuszczów trans.
- Zawiera witaminę A i D.
- Dzięki roślinnemu pochodzeniu i niższej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest zdrowszą alternatywą dla drogiego masła.
- Nie posiada konserwantów
- Jest gotowa do użycia zaraz po wyjęciu z lodówki - możemy od razu jej używać, ma idealną konsystencję.
- Łatwo się uciera - dzięki czemu ciasto będzie idealnie puszyste.
- Posiada praktyczną podziałkę, która ułatwia odmierzanie produktu.

Kostka do pieczenia Kasia od lat pomaga konsumentom przygotowywać wypieki doskonałe. Dzięki niej na świątecznych stołach pojawi się np. taki mazurek miodowo-orzechowy:

Firma Upfield, producent Kostki do pieczenia Kasia, pragnie złożyć wszystkim Polakom najserdeczniejsze życzenia - niech te Święta będą dla Państwa okazją do wypoczynku i licznych rodzinnych spotkań. Będzie nam bardzo miło, jeśli odwiedzicie Państwo nasza stronę www.mojeciasto.pl i podzielicie się własnymi pomysłami na wielkanocne, słodkie przysmaki.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje