Zatrzymaj smaki lata – 4 pomysły na owoce, warzywa i zioła

Artykuł sponsorowany

Lato to niesamowita pora roku, podczas której matka natura dostarcza nam wiele soczystych owoców, warzyw oraz intensywnie pachnących ziół. Wraz z końcem lata wiele tych pyszności odchodzi w zapomnienie, a my musimy czekać na nie kolejny rok. A co jeśli można zatrzymać smaki lata przez cały rok? Poznaj nasze pomysły!

Jeśli w Twoim ogrodzie aż roi się od świeżych truskawek, jabłek, pomidorów lub marchewek, to warto zużyć ich nadmiar do przetworów / autor: shaiith
Jeśli w Twoim ogrodzie aż roi się od świeżych truskawek, jabłek, pomidorów lub marchewek, to warto zużyć ich nadmiar do przetworów / autor: shaiith.

Wyciśnij smak z lata - soki z sezonowych owoców

Przygotowanie soku z owoców, które porastają gęsto drzewa i krzewy podczas upalnych letnich dni, to wspaniały sposób na zachowanie ich smaku oraz witamin na dłużej. Pyszne jabłka, gruszki, wczesne śliwki, maliny lub truskawki - każdy z tych owoców nadaje się do przygotowania pysznego soku.

Jak robi się sok z takich owoców? Najlepiej nadaje się do tego specjalny sokownik, czyli urządzenie pozyskujące sok z warzyw i owoców, z jednoczesnym zachowaniem wszystkich witamin i minerałów zawartych w skórce. Umyte i obrane owoce należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w odpowiedniej komorze zgodnie z zaleceniami producenta. Wystarczy kilka minut i gotowy sok można przelać do szklanki, dzbanka albo innego naczynia.

Przetwory z sezonowych owoców i warzyw, czyli lato zamknięte w słoiku

Jeśli w Twoim ogrodzie aż roi się od świeżych truskawek, jabłek, pomidorów lub marchewek, to warto zużyć ich nadmiar do przetworów. Dzięki temu zimą będzie można korzystać z ich pysznego smaku oraz prozdrowotnych właściwości. Do przetworów zalicza się zarówno dżemy, marmolady i konfitury, jak i wszelkie przeciery i kiszonki zapakowane w słoiki.

Z nadmiaru pomidorów można przygotować domowy przecier, który zimą posłuży Ci do ugotowania pysznego spaghetti bolognese lub pomidorówki. Do kiszenia czy piklowania nadają się nie tylko ogórki, czy kapusta - ukisić lub piklować możesz paprykę, fasolkę, a nawet pomidory i rabarbar. Gdy krzaczki uginają się od ciężaru truskawek, przygotuj na ich bazie pyszne dżemy i marmolady, które dodadzą smaku Twoim naleśnikom.

Do grona przetworów można zaliczyć również syropy oraz nalewki, które dodadzą charakteru zimowym herbatkom i wypiekom. Domowa nalewka rozgrzeje Cię od środka i sprawdzi się znakomicie w roli prezentu dla bliskiej osoby. Do zrobienia nalewki najlepiej nadają się śliwki, maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki oraz agrest, ale możesz przygotować je nawet z liści pokrzywy lub kwiatów czarnego bzu. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że do zrobienia ich wszystkich wystarczą Ci tylko podstawowe przybory kuchenne, świeże produkty oraz odrobina chęci i czasu.

Masz ochotę na rozgrzewającą herbatę? Kilka słów o suszeniu owoców i ziół z letnich zbiorów

Suszenie to znakomity sposób na przetworzenie nadmiaru letnich owoców, warzyw oraz ziół. Najlepiej sprawdzają się do tego suszarki do owoców i grzybów, ale można to zrobić także w piekarniku. Jak? Drobno pokrojone owoce lub warzywa należy ułożyć na papierze do pieczenia i wypiec w bardzo niskiej temperaturze, kontrolując czas i poziom wilgotności.

Suszone owoce znakomicie sprawdzają się do herbat i deserów, a nawet muesli. Warzywne suszki można z powodzeniem wykorzystać do zupy i sosów. A co z ziołami? Zebrany mniszek, pokrzywa, melisa, skrzyp polny, lawenda czy rumianek najlepiej smakują w formie naparów i herbatek. Możesz stworzyć własne mixy smakowe na bazie ziół oraz suszonych owoców, które rozgrzeją Cię w zimowe wieczory. Przydać się może do tego zaparzacz do herbaty, który zatrzyma wszystkie listki i fusy na dnie naczynia.

Masz w ogródku bazylię, tymianek czy rozmaryn? Te zioła także możesz ususzyć, zachowując w pełni ich smak, aromat oraz właściwości. Pamiętaj jednak o tym, że takie zioła wymagają przechowywania w szczelnych pojemnikach z ograniczonym dostępem powietrza, inaczej cały smak i aromat ucieknie wraz z latem.

Nie masz pomysłu co zrobić z nadmiarem owoców i warzyw? Zamroź je!

Mrożenie to niesamowicie prosty sposób na zachowanie świeżości ukochanych gruszek, marchewek i malin przez cały rok. Można mrozić je w kawałkach lub w całości, a potem wykorzystywać do pysznych koktajli, sałatek, deserów, a także zup.

Istnieje wiele sposobów na to, by smakami lata cieszyć się także zimą. Skorzystaj z naszych inspiracji i przygotuj soki, dżemy, mrożonki oraz suszone herbatki, które urozmaicą Twoje posiłki między grudniem a marcem!

Artykuł sponsorowany

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas