Reklama

Jak czytać etykiety?

Opłaca się studiować informacje na opakowaniu. Dzięki nim bez trudu wybierzesz obiadki czy deserki najlepiej odpowiadające potrzebom twojego dziecka.

Z pewnością nie raz zdarzyło ci się stać przed półką z daniami dla niemowląt i szukać specjałów dla swojego maluszka. Asortyment słoiczków jest bardzo duży i wybór idealnej zupki czy musu nie należy do rzeczy prostych. Aby szybko wybrać najwłaściwszy produkt, warto dokładnie czytać informacje umieszczone na opakowaniach. To prawdziwy kulinarny przewodnik dla rodziców.

Wiek ma znaczenie

Na etykiecie znajduje się wiele kluczowych informacji. Jedną z nich jest symbol określający grupę wiekową, dla której przeznaczony jest obiadek lub deserek. Gdy na słoiczku napisane jest "od 6. miesiąca", produkt można podać dziecku, które skończyło już 5 miesięcy. Jeśli widnieje tam napis "po 6. miesiącu" - danie można zaserwować dopiero brzdącowi, który skończył pół roku i zaczął 7. miesiąc życia. To ważne, bo lepiej nie proponować młodszemu dziecku dań dla starszego niemowlęcia. Istnieje realne ryzyko, że składniki tych potraw wywołają u maluszka reakcję alergiczną, poza tym gotowe dania dostosowane są konsystencją do umiejętności jedzenia. Dania dla dziecka w wieku 6 miesięcy są całkowicie zmiksowane, dla 9-, 10-miesięcznego malucha - częściowo rozdrobnione (z wyczuwalnymi grudkami), natomiast dla rocznego brzdąca - z kawałkami warzyw czy makaronu. Niemowlę może się niewłaściwie dobranym obiadkiem zakrztusić.

Reklama

Skład to podstawa

Zawsze czytaj listę składników. Jeśli jesteś mamą alergika, musisz poświęcić na lekturę nieco więcej czasu. Uważnie studiując etykiety, unikniesz zakupu dania, które może zawierać coś, co twojemu smykowi szkodzi. Znajomość składu produktu może być także pomocna przy komponowaniu diety dziecka. Na każdym opakowaniu znajdziesz wartość odżywczą dania. To stopień zawartości różnych składników w porcji jedzonka (np. w 100 g deserku owocowego "Mus bananowy z owocami leśnymi" znajduje się 1,0 g białka, 17,4 g węglowodanów, 0,3 g tłuszczu, 2,3 g błonnika i 0,01 g sodu). Na niektórych etykietach podawany jest też wskaźnik RDA (zalecane dzienne spożycie). To wskazuje, ile składnika (np. witaminy C) jest w produkcie i w jakim stopniu pokrywa on dzienne zapotrzebowanie organizmu. Z taką wiedzą możesz świadomie układać menu malca.

Symbol "Bio" co on znaczy?

Wszystkie składniki (warzywa, owoce, mięso) wykorzystywane do produkcji dań dla niemowląt charakteryzuje wysoka jakość. Producenci dbają, by pochodziły one z upraw, gdzie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów. Istotny też jest proces zbierania i przetwarzania surowców (na wybranych produktach można przeczytać informację, że owoce lub warzywa zostały zebrane ręcznie albo przebrane, aby danie miało najwyższą jakość). Na niektórych etykietach widnieje dodatkowo napis "Bio" lub "Eko". Podpowiada on, że składniki zawarte w potrawie pochodzą wyłącznie z atestowanych gospodarstw ekologicznych.

Jednak jeśli chcesz mieć taką pewność, szukaj oficjalnego symbolu żywności ekologicznej, czyli znaczka z wizerunkiem kłosa i napisem Rolnictwo Ekologiczne. Wtedy będziesz pewna, że gleba, na której rosną warzywa dla twojego dziecka, metody hodowli, proces produkcji i efekt finalny, czyli słoiczek, z daniem dla maluszka - były szczegółowo kontrolowane na różnych etapach. Nadzór nad takim produktem sprawują niezależne jednostki certyfikujące. Na opakowaniu słoiczka z symbolem "Bio" koniecznie powinna się znaleźć także nazwa i numer kodu instytucji kontrolującej.

Dodatki: cukier i alergeny

Składniki te mogą, ale nie muszą występować w daniach dla niemowląt. Jeśli w potrawie znajduje się cukier, powinien być wymieniony w jej składzie. Gdy produkt go nie zawiera, zwykle na opakowaniu widnieje informacja "bez dodatku cukru" (co oznacza, że w deserku lub słoiczku są tylko cukry występujące naturalnie). Na większości opakowań znajdują się też informacje dotyczące ewentualnych alergenów lub składników, które najczęściej nie są tolerowane przez dzieci (jak laktoza, białka mleka krowiego). Jeśli na etykiecie jest napisane "nie zawiera laktozy", "nie zawiera mleka", "nie zawiera masła" możesz być pewna, że jest to produkt bezpieczny dla organizmu małego alergika. Dla maluchów uczulonych na gluten (białko występujące w zbożach takich jak: żyto, pszenica, jęczmień, owies) przeznaczone są dania oznakowane rysunkiem przekreślonego kłosa. Symbol ten oznacza, że produkt jest bezglutenowy. Na niektórych etykietach możesz też zauważyć znaczek przedstawiający zieloną literę "A". To informacja, że w składzie dania są tylko składniki, które rzadko wywołują alergie.

Oznakowanie: ważne kolory

Także szata graficzna i kolorystyka opakowań mają ułatwić wybór odpowiedniego dania dla dziecka. Na półkach sklepowych znajdziesz produkty oznakowane w różny sposób. Niektóre typy potraw mają na przykład etykiety i zakrętki w zbliżonym kolorze. Ma ona symbolizować główny składnik posiłku (np. zielony - danie warzywne, niebieski - danie z zawartością ryby, pomarańczowy - deserki owocowe, itd.). Niektóre firmy nie ograniczają się do kodu kolorystycznego i dodatkowo umieszczają na opakowaniach czytelne ikony. Dania obiadowe są symbolem noża i widelca. Na słoiczkach z zupkami znajduje się znaczek z łyżeczką. Deserki wyróżnia rysunek jabłka, a soczki - symbol przedstawiający kubek-niekapek. Takie rozwiązania znacznie ułatwiają wybór smakołyków dopasowanych do wieku i potrzeb dziecka.

Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | symbol | etykiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy