Pierwsze warzywa

Od nich zacznij rozszerzanie diety. Proponuj zarówno te powszechnie znane, jak i mniej popularne. Kalarepka, kabaczek czy bakłażan nie tylko smakują wyśmienicie, ale też świetnie nadają się dla brzdąca.

 Sprawdź jakie warzywa możesz podać w 1. roku życia?

Dlaczego? Bo jeśli najpierw podasz smykowi owoce, może się zdarzyć, że malec niechętnie będzie jadł to, co nie jest słodkie. Jakie warzywa możesz zatem podać w 1. roku życia?

Ziemniak (5.- 6. miesiąc)

Ziemniak jest delikatny w smaku, lekkostrawny (nie podrażnia żołądka), poza tym wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jest doskonałym źródłem potasu.

Podany z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakuje dziecku.

Możesz też połączyć purée ziemniaczane z marchewką ze słoiczka - w ten sposób otrzymasz jarzynkę o gęstej konsystencji i łagodnym smaku.

Ziemniaki znajdziesz w większości gotowych zupek i obiadków dla niemowląt.

Marchew (5.- 6. miesiąc)

Cenimy ją za piękny kolor i słodki smak. Zwykle jest pierwszym warzywem, które poznają maluchy - w postaci papki lub zupki.

Jeśli nie masz pewności, że marchew, którą chcesz poczęstować smyka, była hodowana bez pestycydów i sztucznych nawozów, lepiej podaj malcowi warzywo ze słoiczka.

Marchew kumuluje niezdrowe chemikalia z gleby, dlatego powinnaś wybierać taką, która pochodzi z pewnego źródła.

Popularna marchewka zawiera duże ilości beta- -karotenu (prowitaminy A), który odpowiada za jej barwę. Regularnie jedzona korzystnie wpływa na odporność dziecka.

Poprawia też wzrok, zwłaszcza ostrość widzenia (o ile serwuje się ją ugotowaną z dodatkiem odrobiny tłuszczu).

Jednak malec nie może jeść marchwi bez ograniczeń. Jeśli jego skóra nabierze żółtawego odcienia, lepiej nie podawać jej przez 2-3 tygodnie.

Dynia (5.- 6. miesiąc)

Sprawdza się w pierwszych przecierach dla maluszka, można z niej przygotować smaczną zupę. Dynia należy do warzyw sezonowych, ale poza sezonem warto sięgać po przeciery w słoiczkach. Podobnie jak marchew, dynia zawiera dużo beta-karotenu.

To warzywo bezpieczne - bardzo rzadko wywołuje alergię (a składniki pochodzące z nawozów sztucznych, np. azotany wchłania z gleby w małym stopniu).

Brokuły (5.- 6. miesiąc)

Są delikatne w smaku i lekkostrawne. Zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze. A pod względem zawartości beta-karotenu znajdują się na wysokiej, piątej pozycji.

Maluszkowi warto podawać gotowe zupki z dodatkiem tego warzywa.

Pietruszka (5.- 6. miesiąc)

Korzeń pietruszki bogaty jest w związki o właściwościach moczopędnych i odtruwających. Ugotowana pietruszka może być ciekawym urozmaiceniem zupek maluszka i nadać im, niczym przyprawa, bogatszy smak.

Znajdziesz ją także w gotowych obiadkach dla niemowląt.

Kalafior (7.- 8. miesiąc)

To delikatne, lekkostrawne warzywo, godne polecenia dla każdego.

Młodszemu dziecku możesz je podawać w zupce, starszemu jako składnik sałatek lub dodatek do drugich dań (maluchy lubią jeść różyczki kalafiora polane masłem z tartą bułką).

Nie jest on wprawdzie bombą witaminową, ale za to zawiera duże ilości soli mineralnych.

Sprawdza się przy pierwszych próbach samodzielnego jedzenia.

Buraczek (7.- 8. miesiąc)

Niektórzy nazywają go specjalistą od zaparć. Jest w tym wiele prawdy, gdyż warzywo to zawiera duże ilości błonnika pokarmowego (ułatwiającego trawienie) oraz pektyn (które korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego).

W burakach znajdziemy także sporą ilość potasu, żelaza i kwasu foliowego (te dwa ostatnie składniki chronią dziecko przed anemią).

Buraczki najlepiej dodawać do zupki warzywnej, a pod koniec roku można je podać jako jarzynkę do mięsa.

Jeśli purée z buraków dodasz do gotowego musu jabłkowego, otrzymasz smakowity deserek. Sięgnij też po gotowe obiadki dla niemowląt.

Dania z dodatkiem słodkawych buraczków (np. Barszcz ukraiński) z pewnością posmakują dziecku.

Kalarepka (7.- 8. miesiąc)

Mówi się o niej, że jest skarbnicą zdrowia. Swoją opinię zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C, beta-karotenu i potasu. Może być składnikiem zup, duszonych potraw, sałatek i surówek.

Por (7.- 8. miesiąc)

Niemowlętom należy go podawać w postaci gotowanej, gdyż surowy ma zbyt intensywny smak. Najlepiej komponuje się z innymi warzywami w jarzynowej zupie-krem.

Jest składnikiem wielu gotowych zupek i obiadków dla niemowląt.

Seler (7.- 8. miesiąc)

Trudno wyobrazić sobie bez niego zupę jarzynową, gdyż to właśnie seler nadaje temu prostemu daniu wyrazisty aromat i smak.

Dlatego tego niepozornego warzywa nie może zabraknąć także w gotowych zupkach dla niemowląt. Zawiera sporo witaminy C i tych z grupy B, a także liczne sole mineralne, np. potas, wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo.

Najwięcej wartości odżywczych ma surowy seler, ale to przysmak dla dzieci po 2.-3. roku.

Dla takich brzdąców warzywo można drobno utrzeć i podać z rodzynkami, jabłkiem, ewentualnie orzechami (w postaci surówki).

Szpinak (9.-10. miesiąc)

Warto, by maluch poznał jego smak przed ukończeniem roku. Jeśli spróbuje warzywa dopiero jako przedszkolak, może go nie polubić.

A byłoby szkoda, bo szpinak zawiera m.in. beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy i błonnik. Przypisuje mu się także duże ilości żelaza, ale nie ma go więcej, niż inne warzywa.

Szpinak najlepiej podawać dziecku z jajkiem.

Jeśli nie wiesz, jak go przyrządzić dla niemowlęcia, sięgnij po gotowe dania z jego dodatkiem.

Brukselka (9.- 10. miesiąc)

Ma wiele wartości odżywczych i specyficzny smak.

Nie wszystkim dzieciom przypada do gustu, ale warto nad tym popracować, bo brukselka jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i tych z grupy B), a także soli mineralnych (jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, jod).

Nie brak w niej także błonnika pokarmowego. Najlepiej podawać ją w postaci jarzynki lub w zupce jarzynowej.

Kabaczek (9.- 10. miesiąc)

To jedna z odmian dyni zwyczajnej (inna popularna odmiana to cukinia). Kabaczek ma wiele zalet. Jest lekkostrawny, korzystnie działa na przemianę materii, ma delikatny smak, nie kumuluje metali ciężkich.

Zawiera beta-karoten, witaminy C, PP, B1. Maluszkowi warto kabaczka dodawać do zupek jarzynowych. Gotowe obiadki dla niemowląt też zawierają to warzywo (np. Ziemniaczki z soczystym kurczakiem i kabaczkiem).

Starszym dzieciom kabaczek powinien posmakować np. gdy nafaszerujemy go mielonym mięsem lub w postaci duszonej jarzynki.

Można go jeść nie tylko po ugotowaniu i pieczeniu, ale także w postaci surówki.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas