Czekolada na poprawę humoru
Podobno kobiety, które jedzą w ciąży czekoladę, rodzą weselsze dzieci. Naukowcy nie od dziś podkreślają wyjątkowe właściwości aromatycznego smakołyku.
Czekolada obfituje w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, między innymi:
- węglowodany - niezbędne do funkcjonowania mózgu;
- żelazo - konieczne do produkcji czerwonych krwinek, wyjątkowo cenne w profilaktyce anemii, z którą to nierzadko borykają się ciężarne;
- magnez - pierwiastek kluczowy dla dobrego funkcjonowania systemu nerwowego, który usprawnia przewodnictwo komórek nerwowych.
Warto wiedzieć, że gorzka czekolada, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo wpływa na poziom serotoniny we krwi, wyraźnie poprawiając nastój.
Niestety, czekolada jest na liście silnych alergenów pokarmowych. Znajdujące się w niej kakao i białko powodują, że słodkość ta jest produktem zakazanym dla blisko pięciu procent populacji.
Alergia na czekoladę najczęściej współwystępuje z atopowym zapaleniem skóry.
U dzieci początkowo objawia się drobną wysypką na policzkach, później chropowatością i suchością skóry. Gdy wystąpią takie objawy, należy zrobić dziecku testy, które potwierdzą, bądź wyeliminują przyczynę miejscowych zmian.