Dieta kobiety karmiącej: Co powinno się w niej znaleźć?
Karmienie piersią to świetny sposób, aby wzmocnić więź matki z dzieckiem, a także budować naturalną odporność maluszka. Choć karmienie piersią to całkowicie naturalny proces, wiele młodych matek ma z tym problem. Dotyczy on głównie zbyt niskiego poziomu produkcji mleka, który może być spowodowany kwestiami hormonalnymi, reakcją na niektóre leki oraz jedzeniem zbyt dużej ilości szałwii i mięty pieprzowej. Z problemem zbyt małej ilości produkowanego mleka kobiety zmagają się od pokoleń, stąd też istnieje wiele sprawdzonych i całkowicie naturalnych metod, które pozwolą temu zaradzić. Oto lista kilku naturalnych produktów:
Jak wiadomo czosnek to naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, pomaga walczyć z infekcją oraz obniża ciśnienie krwi. Drogocenne działanie czosnku jest znane od wieków, a jego niewielka ilość wystarczy, by przed długi czas cieszyć się nienagannym zdrowiem. Mimo specyficznego zapachu czosnek wciąż cieszy się nieustającą popularnością. Dodaje się go do wielu potraw, a nawet zjada na surowo. Nic dziwnego, skoro jeden ząbek czosnku to samo zdrowie! Dlatego też matki karmiące piersią powinny regularnie zjadać czosnek, gdyż wspomaga on produkcję mleka.
Nasiona kopru
Nasiona kopru pobudzają w całkowicie naturalny sposób produkcję mleka. Dzięki wysokiej zawartości olejku eterycznego, koper włoski działa również uspokajająco. Jak wiadomo jest to zioło, które w całkowicie naturalny sposób uspokaja układ trawienny, a jego działanie może zapobiegać pojawianiu się uporczywych kolek u dzieci. Jednakże nasiona kopru mogą również hamować apetyt, dlatego w trakcie karmienia upewnij się, że dostarczasz do swojego organizmu odpowiednią ilości kalorii, Odpowiednio zbilansowana dieta jest bardzo ważna w produkcji mleka.
Nasiona kminku wspomagają produkcję mleka poprzez zwiększenie ryboflawiny w organizmie. Jeśli regularnie będziesz przyjmowała łyżeczkę nasion kminku, najlepiej dwa razy dziennie, może to wpłynąć pozytywnie na twój stan zdrowia oraz na ilość wyprodukowanego pokarmu dla dziecka. Oprócz tego nasiona kminku są w stanie przyspieszyć proces trawienia i dostarczyć potrzebnej ilości żelaza. Nasiona kminku szczególnie dobrze smakują z potrawami indyjskimi oraz kuchni śródziemnomorskiej.
Imbir
Podobnie jak czosnek imbir działa pozytywnie na produkcję mleka. Dodatkowo poprawia również krążenie krwi, dzięki czemu składniki odżywcze są o wiele szybciej przenoszone. Korzyści z imbiru możemy czerpać zarówno w postaci herbaty imbirowej oraz przez przyprawianie posiłku, na przykład suszonym imbirem.
Jest to rodzaj roślin jednorocznych, który liczy ponad 100 gatunków. Tradycyjnie wykorzystywana jest do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia szkodliwego cholesterolu, przy jednoczesnym utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu. Lucerna pełna jest antyoksydantów oraz witamin, które pomagają w procesie wytwarzania pokarmu. Zarówno kiełki lucerny jak i suplementy, które je zawierają, skutecznie pomagają kobietom karmiącym. Ważne jest jednak, aby unikać lucerny przed porodem, ponieważ powoduje ona skurcze macicy.
Kozieradka
Roślina ta wykorzystywana jest w kuchni od pokoleń. Tradycyjnie stosowana przy problemach z układem pokarmowym. Pomaga również w leczeniu zmian zapalnych skóry. Wiele badań, które zostały przeprowadzone, jasno określają kozieradkę jako genialny środek wspomagający produkcję mleka u kobiet. Zawdzięcza się to hormonom, które stymulują gruczoły do produkcji pokarmu. Zaleca się spożywanie około 3500 mg dziennie, aby już po 24 godzinach zobaczyć efekty!