Dlaczego karmić piersią?

Karmienie jest korzystne dla ciebie i dziecka
Karmienie jest korzystne dla ciebie i dziecka© Panthermedia

Co zyskuje maluszek karmiony piersią?

A jakie korzyści odnosi mama?

Co dobrego jest w mleku mamy?

  • czas trwania laktacji,
  • czas trwania ciąży,
  • faza karmienia (pod koniec karmienia zwiększa się zawartość tłuszczu w pokarmie),
  • pora dnia (w nocy również większa jest zawartość tłuszczu),
  • dieta kobiety karmiącej.
  • Woda - jest głównym składnikiem mleka kobiecego. Karmienie piersią zapewnia odpowiednią podaż płynów, dlatego nie ma konieczności dopajania dziecka, nawet w trakcie upałów.
  • Białko - mleko mamy zawiera ok. 1 g/ ml białka, jest to białko łatwo przyswajalne. Przeważają białka serwatkowe nad kazeiną. Spośród aminokwasów, mleko kobiece zawiera szczególnie dużo tauryny, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i metabolizmu kwasów tłuszczowych.
  • Węglowodany - głównym węglowodanem mleka kobiecego jest laktoza. Jej całkowita zawartość wynosi około 7 g/100 ml, jest jej więcej niż w mleku krowim. Laktoza jest dwucukrem złożonym z glukozy i galaktozy. Glukoza jest wykorzystywana w procesach energetycznych zachodzących w organizmie, a galaktoza jest niezbędna do procesu mielinizacji w układzie nerwowym. Zawartość laktozy w mleku matki nie zależy od jej diety - utrzymuje się ona na stałym poziomie.W skład węglowodanów mleka kobiecego wchodzą także niewielkie ilości oligosacharydów i polisacharydów, tzw. prebiotyków. Pobudzają one wzrost i aktywność korzystnych szczepów bakterii w jelitach dziecka.
  • Tłuszcze - te zawarte w pokarmie kobiecym są głównym źródłem energii dla dziecka. Trójglicerydy są łatwo przyswajalne. Cholesterol ułatwia proces mielinizacji układu nerwowego, jest składnikiem błon komórkowych i kwasów żółciowych. Większość kwasów tłuszczowych mleka kobiecego stanowią kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT). Zwalniają one motorykę przewodu pokarmowego, ułatwiając wchłanianie pokarmu.

Zobacz również:

    • Sole mineralne - mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne dla rozwoju dziecka sole mineralne. Prawidłowe karmienie piersią pokrywa całkowicie zapotrzebowanie dziecka. Ze względu na niski poziom sodu w mleku mamy, a tym samym niski ładunek soli, nerki maluszka nie są obciążone. Mleko mamy zawiera też wapń i fosfor. Znajdują się one w takich proporcjach, które umożliwiają prawidłowe wchłanianie i tym samym mineralizację kości.
    • Witaminy - w mleku mamy znajdują się wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - wit. A, wit.D, wit.E i wit.K. Witamina D znajduje się w ilości niewystarczającej, dlatego konieczna jest suplementacja od pierwszych dni życia u noworodków i niemowląt karmionych wyłącznie piersią. Zalecana dawka dzienna witaminy D wynosi 400 j. Witamina A bierze udział w procesach regeneracji skóry i błon śluzowych oraz w dojrzewaniu siatkówki oka. Witamina E jest tzw. zmiataczem wolnych rodników. Witamina K, niezbędna w procesach krzepnięcia krwi, znajduje się w mleku kobiecym w małych ilościach, dlatego również konieczna jest jej suplementacja u noworodków i niemowląt karmionych wyłącznie piersią. Od 8. doby życia do ukończenia przez dziecko 3 miesiąca życia należy podawać maluszkowi 25 mg witaminy K dziennie.
    • Enzymy - w mleku mamy jest bardzo dużo enzymów, które ułatwiają trawienie składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym maluszka.

    Najlepsza ochrona

    Jak długo karmić piersią?