Dobra dieta przyszłej mamy
Planujesz zajść w ciążę? To świetna okazja, by już dziś zmienić menu na zdrowsze. Badania uczonych z University of Aarhus dowodzą, że to, co jemy na długo przed poczęciem dziecka, wpływa na jego zdrowie. Odpowiednia dieta przyszłej mamy może uchronić malucha przed cukrzycą i otyłością.
Znaczenie diety przedciążowej pokazały eksperymenty na myszach. Ich wyniki zaprezentowano właśnie na tegorocznej konferencji Konferencji Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej w Glasgow. Samiczki przez 10 tygodni przed poczęciem otrzymywały pokarm ubogi w białko, a w czasie ciąży jadły już normalną, zbilansowaną karmę. Niskobiałkowa dieta skutkowała narodzinami mysiątek mniejszych niż przeciętne, które co prawda później szybko rosły i nadrabiały niską wagę urodzeniową, ale za to miały problemy z poziomem insuliny we krwi. Mysie maluchy płci męskiej miały ponadto tendencję do otyłości.
Nieodpowiednia dieta ciążowa ma u myszy takie same skutki jak u ludzi, więc naukowcy sądzą, że w wypadku diety przedciążowej jest podobnie. Niska masa urodzeniowa, późniejsze szybkie przybieranie na wadze oraz problemy z poziomem insuliny mogą przyczynić się do zachorowania na cukrzycę typu 2. - Kobiety powinny więc dbać o dietę nie tylko podczas ciąży, lecz także przed nią, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko chorób u swoich przyszłych dzieci - mówi autorka badań, Anete Dudele z University of Aarhus.
Z cukrzycą i otyłością idzie często w parze choroba wieńcowa. Teraz naukowcy chcą sprawdzić, czy choroby układu krążenia u dzieci mogą być konsekwencją niewłaściwej diety ich matek na długo przed poczęciem.