Dobre jajko
Jajka od wieków uznawane są za symbol życia. Nic dziwnego. W swoim składzie mają mnóstwo potrzebnych dla zdrowia składników.
Niezbędne aminokwasy, witaminy A, C, D a także niektóre witaminy z grupy B: kwas foliowy, kobalaminy niacyny i lecytyny. Nie mogą ich spożywać, co oczywiste, kobiety uczulone na białko.
Warto wybierać jajka od kur hodowanych w naturalnych warunkach. Najwyższej jakości - ekologiczne - są oznaczone symbolem A0. A1 to te od kur chowanych na wolnym wybiegu, A2 z chowu ściółkowego, A3 z chowu klatkowego.
Dieta w ciąży
W ciąży bezwzględnie należy jeść jajka poddane pełnej obróbce termicznej. Nie ryzykujmy zatrucia salmonellą czy toksoplazmozą i trzymajmy się z daleka od tatara. Nie wystarczy samo sparzenie skorupki wrzątkiem - trzeba je ugotować (najlepiej na miękko), bądź usmażyć.
Białko jajka aż w 90 procentach składa się z wody. 9 procent jego składu stanowią aminokwasy, a pozostały 1 procent - węglowodany. Białko ma zaledwie 45 kcal/100 gramów. 2/3 składu żółtka to lipidy, czyli tłuszcze, dokładniej: trójglicerydy, fosfolipidy oraz cholesterol. W żółtku znajdziemy witaminy: A, D, E, K - rozpuszczalne w tłuszczach.