Czy da się zrobić colę w domu? Ten przepis zauważył sam koncern Coca-Cola

Czy domowa cola ma coś wspólnego z popularnym sklepowym napojem? Internauci twierdzą, że to hit
Czy domowa cola ma coś wspólnego z popularnym sklepowym napojem? Internauci twierdzą, że to hit123RF/PICSEL

Zobacz również:

Domowa cola - czy to naprawdę ten smak?

  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • skórka i sok z 1 limonki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 krople czarnego barwnika spożywczego (opcjonalnie - dla koloru)
  1. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Dodaj skórki owoców, soki, przyprawy.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 20-30 minut - nie dopuszczając do mocnego wrzenia. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a smak owoców i przypraw przejść do syropu.
  3. Zdejmij z ognia, przecedź przez drobne sitko lub gazę, aby pozbyć się skórek i przypraw.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy, a jeśli chcesz uzyskać kolor zbliżony do klasycznej coli - 1-2 krople barwnika spożywczego.
  5. Przelej syrop do butelki, przechowuj w lodówce (do 2 tygodni).
Szklane naczynie wypełnione gęstym karmelem, nad którym unosi się łyżka z porcją płynnego karmelu, w tle kilka kostek toffi na drewnianym stole.
Bazą syropu a'la cola jest karmelafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Przepis lepszy niż oryginał?

  • Cukier - daje energię, ale w nadmiarze prowadzi do próchnicy, tycia i problemów z gospodarką cukrową.
  • Cytryna (sok i skórka) - źródło witaminy C i antyoksydantów, wspiera odporność i trawienie, działa lekko odkwaszająco na organizm.
  • Limonka (sok i skórka) - podobnie jak cytryna: dużo witaminy C, świeży aromat, wspomaga wchłanianie żelaza i działa orzeźwiająco.
  • Pomarańcza (sok i skórka) - bogata w witaminę C, flawonoidy i błonnik (w miąższu), wspiera serce i układ krążenia.
  • Cynamon - przyprawa o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, może pomagać regulować poziom cukru we krwi.
  • Kolendra (ziarna) - działa lekko rozkurczowo i wspomaga trawienie, dodaje cytrusowo-ziołowego posmaku.
  • Gałka muszkatołowa - w małych ilościach poprawia trawienie i ma właściwości rozgrzewające; w dużych dawkach może być toksyczna.
  • Wanilia (ekstrakt) - głównie dla smaku i aromatu; naturalna wanilia ma antyoksydanty, ale w małych ilościach to raczej walor smakowy.

Lawina komentarzy pod przepisami. Coca-Cola reaguje

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 144: Renata GabryjelskaINTERIA.PL