Gdy dziecko ma celiakie
Gluten jest przyczyną powstawania zespołu złego wchłaniania, a schorzenie które powoduje, nazywa się celiakią. Zespół złego wchłaniania, pojawia się wówczas, gdy zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego.
Osoby cierpiące na celiakię skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie. Co zatem możesz podawać dziecku, które ma celiakię? Sprawdź, co musisz wykluczyć z jego diety.
Bezglutenowe, czyli bezpieczne produkty, które możesz podać dziecku:
- amarant,
- chleb świętojański,
- gryka (nie zanieczyszczona),
- kukurydza,
- proso,
- quinoa (komosa ryżowa),
- sezam,
- sorgo,
- tapioka,
- maniok,
- ziemniaki,
- ryż i ryż glutenowy ( nie jest to gluten zbożowy).
Oto lista produktów niedozwolone, których trzeba unikać:
- pszenica,
- skrobia pszeniczna,
- owies,
- jęczmień,
- pszenica płaskurka,
- orkisz,
- pszenżyto,
- otręby z wyżej wymienionych zbóż,
- słód jęczmienny,
- muesli i płatki z w/w zbóż,
- ciasto- świeże, suche, nadziewane,
- produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe.
Ryzykowne produkty, których lepiej unikać:
- ryż dmuchany,
- pochodne kukurydzy,
- chrupki ziemniaczane,
- puree ziemniaczane - instant, mrożone,- mąka kasztanowa,
- mąka gryczana,
- pop corn,
- skrobia i mąka kukurydziana,
- skrobia i mąka ryżowa,
- mąka z ciecierzycy,
- skrobia ziemniaczana,
- mąka tapiokowa,
- mąka maniokowa,
- mąka z prosa.