Idealne na serce
Kwaśne kuzynki czereśni mają dużo dobrych właściwości, jednak ich najważniejszą cechą jest pozytywny wpływ na serce.
Właściwości zdrowotne wiśni znane są od dawien dawna. Choć w ponad 80 proc. składają się z wody, to i tak pełne są przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Ilość tych pierwszych można rozpoznać po kolorze owocu. Im ciemniejszy tym więcej tych substancji.
Dzięki ich obecności są doskonałą ochroną przed nowotworami, a także skuteczne w neutralizacji wolnych rodników.
Wiśnie są bogate w potas, antocyjany, błonnik, garbniki, kwasy organiczne i witaminę C. Wszystkie te substancje znane są z pozytywnego wpływu na układ krążenia. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Antocyjany wzmacniają mięsień sercowy i zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Potas idealnie usuwa nadmiar soli z organizmu, a witamina C wzmacnia naczynia krwionośne.
Garbniki najlepiej wydobywać z ogonków wiśni. Według najnowszych badań zrobiony z nich wywar zapobiega powstawaniu zatorów i skrzepów w naczyniach krwionośnych.
Niektórzy przypisują wiśniom dobre właściwości usypiające. Podobno picie ich soku przyspiesza zasypianie.