Jak można sobie ułatwić karmienie butelką?
Nowoczesne urządzenia sprawią, że będzie ono wymagało mniej czasu. Pomogą też utrzymać właściwy poziom higieny akcesoriów.
Sterylizacja: dlaczego i jak długo?
Z jakiego powodu trzeba wyjaławiać smoczki i butelki? Do którego miesiąca to robić? Jak wybrać sterylizator?
Sterylizacja ma na celu zabicie bakterii wywołujących biegunki i inne choroby. Poddawanie temu procesowi wszystkich akcesoriów służących do karmienia niemowląt (przed każdym użyciem) jest konieczne w pierwszym półroczu życia dziecka.
Naczynia dla maluchów, które skończyły już 6 miesięcy, wystarczy wyparzać wrzątkiem. Butelki oraz smoczki można sterylizować metodą tradycyjną, wrzucając je do garnka z wrzącą wodą i gotując przez 10 minut. Inne rozwiązanie to zakup sterylizatora.
Elektryczne urządzenie dezynfekuje akcesoria za pomocą pary wodnej o temperaturze 100°C. Są dostępne także sterylizatory, które działają w kuchence mikrofalowej.
Ten typ sprzętu, podobnie jak poprzedni, również niszczy bakterie za pomocą pary wodnej.
Przygotowywanie pokarmu
Jak najlepiej podgrzewać mleko dla niemowlęcia? Czy warto zaopatrzyć się w specjalny podgrzewacz? Kiedy może się on przydać?
Jeśli mleko dla dziecka za bardzo wystygnie, można je podgrzać wkładając na kilka minut butelkę do garnka z gorącą wodą.
Przed podaniem jej maluchowi koniecznie trzeba sprawdzić temperaturę mleka, wylewając kilka kropel na wewnętrzną stronę nadgarstka (powinno wydawać się ciepławe). Podgrzewacz upraszcza podgrzewanie mleka lub słoiczków z gotowymi daniami.
Pozwala zaoszczędzić czas (aby przygotować posiłek wystarczy tylko około 6 minut). Urządzenie jest przydatne zwłaszcza w nocy.
Wystarczy wlać do niego odpowiednią ilość zimnej wody, wstawić butelkę z mlekiem (lub słoiczek) i ustawić termostat według zaleceń producenta.
Lampka sygnalizuje, kiedy posiłek osiąga właściwą temperaturę.
Można wybrać także podgrzewacz parowy. Gdy cała woda wyparuje, pokarm jest gotowy do podania maluszkowi.
Jak myć akcesoria?
Czy do mycia butelek i smoczków powinnam używać detergentów, czy wystarczy ciepła woda i dobra szczotka do mycia lub zmywak?
Po spożyciu posiłku przez dziecko, butelka, smoczek i nakrętka, powinny zostać umyte w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Jeśli nie mamy dostępu do gorącej, bieżącej wody, zaleca się umycie akcesoriów w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1/2 łyżeczki na litr wody). Nie należy pozostawiać butelki do umycia na później, ponieważ zaschnięte resztki mieszanki trudno usunąć.
Do mycia należy używać specjalnej szczoteczki o sztywnym i elastycznym włosiu. Pozwalająca ona dokładnie wyczyścić butelkę i smoczek.
Trzeba pamiętać także, by raz dziennie (najlepiej wieczorem) zadbać o czystość szczotki. Najlepiej wyparzyć ją gorącą wodą lub wygotować, aby na pewno nie pozostały na niej resztki mleka, będące świetną pożywką dla bakterii.