Budowanie odporności u dzieci
Sprawdź, co może zrobić każda mama, by młody organizm szybko nabrał siły i lepiej bronił się przed szkodliwymi drobnoustrojami.
Wbudowaniu odporności malucha pomogą ci: dieta dopasowana do rodzaju przebytego schorzenia (poniżej w tabeli) oraz ulepszone, codzienne nawyki.
• zadbaj, by dziecko było dotlenione - zabieraj je na spacery i ćwicz głębokie oddychanie, wietrz pokój;
•zapewnij maluchowi ruch - gimnastykuj się z nim i baw się aktywnie, a sprawisz, że w jego organizmie powstanie więcej komórek odpornościowych;
•nie pozwól jeść słodyczy i słonych przekąsek - rozleniwiają układ odpornościowy.
Stosowane regularnie już po kilku dniach przynoszą pozytywne rezultaty (dziecko jest bardziej aktywne, poprawia się jego wygląd).
Poranny posiłek dziecka powinien zawierać m.in.:
• produkty zbożowe - dostarczą zdrowych kalorii, które napędzą pracę układu odpornościowego;
• produkty mleczne oraz porcję owoców lub warzyw - są źródłem minerałów i witamin potrzebnych do wytworzenia komórek obronnych dobrej jakości. Możesz podać maluchowi np. owsiankę na mleku z bananem i rodzynkami.
Dziecko powinno zasypiać przed godz. 22. Nie może wtedy być pobudzone (silne emocje zaburzają fazy snu). Aby je wyciszyć, opowiedz mu bajkę. Gdy zaśnie, nie zakłócaj jego wypoczynku (np. nie nastawiaj głośno telewizora). Pamiętaj, że podczas głębokiego snu wydzielany jest hormon kortyzol, który uaktywnia komórki odpornościowe.
Zawierają witaminy i mikroelementy poprawiające kondycję młodego organizmu i jego zdolności obronne, a także probiotyki (bakterie korzystne dla układu odpornościowego). Jednak nie powinny zastępować odpowiedniej diety, a ich stosowanie u dziecka zawsze wymaga konsultacji lekarskiej.