Jedz warzywa i owoce
Zdrowa, lekkostrawna oraz prawidłowo zbilansowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia przyszłej mamy. Właściwie ułożony jadłospis doda ci energii, poprawi metabolizm, a także zminimalizuje ryzyko wystąpienia anemii.
O tej porze roku postaw na warzywa i owoce. Są świeże, aromatyczne i pełne tak potrzebnych ci teraz witamin oraz składników mineralnych.
Kolorowy półmisek
Wybieraj te owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C, bo podnosi ona odporność organizmu na infekcje i ułatwia wchłanianie żelaza. Dużo mają jej owoce dzikiej róży, maliny, porzeczki, kiwi, jagody, cytrusy, kapusta, brukselka, szpinak i rzepa. Morele oraz rośliny strączkowe są natomiast doskonałym źródłem żelaza. Z kolei warzywa żółte oraz czerwone, np. pomidory, marchewka, dynia czy czerwona lub żółta papryka zawierają prowitaminę A, niezbędną do prawidłowego ukształtowania się u maluszka kości, skóry i oczu. Powinnaś jeść je przynajmniej raz dziennie, najlepiej z dodatkiem kilku kropli oliwy, która ułatwia przyswajanie karotenu. Brokuły, brukselka, soczewica i groszek to z kolei doskonałe źródło kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się maleństwa.
Gotuj smacznie i zdrowo
Najbardziej wartościowe są owoce i warzywa w postaci surowej. Przygotowuj więc z nich surówki i sałatki. Także świeżo wyciskane soki mają wszystkie walory odżywcze surowców, z których zostały przygotowane. Warzywa gotuj na parze. Dzięki temu nie stracą swoich wartości odżywczych i będą wyglądały apetycznie. Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie magazynować wielu składników biologicznie aktywnych, aby utrzymać ich optymalny poziom, powinnaś dostarczać je do organizmu w sposób ciągły. Nie musisz od razu zjadać półmiska truskawek lub wypijać litra soku. Mogą być to niewielkie porcje, ale jedzone 2-3 razy dziennie. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo, np. gruszka lub kilka sztuk mniejszych, np. truskawki, czereśnie, a także szklanka soku lub miseczka sałatki.