Kipi kasza...
Kaszkę możesz podać malcowi zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Zawsze będziesz mieć pewność, że brzdąc zjadł wartościowy posiłek.
Dlaczego kaszka jest pożywnym i zdrowym daniem? Ponieważ zawiera duże ilości węglowodanów złożonych, które są świetnym źródłem energii dla malca. Trawi się je powoli, więc po zjedzeniu kaszki brzdąc przez długi czas ma uczucie sytości. Poza tym, ziarna zbóż, z których powstają kasze, zawierają cenne składniki. Między innymi witaminę B, PP, E oraz
żelazo, selen, wapń i magnez. Ważnym składnikiem kasz jest też błonnik pokarmowy. Reguluje on pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom u dziecka. Warto podawać malcowi kaszki jak najczęściej, ale trzeba wiedzieć, jakie. Rodzaj kaszy powinno się dopasować do wieku dziecka oraz do jego upodobań smakowych. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne kaszki.
Jaglana
To najbardziej polecana dla dzieci kasza. Ze względu na to, że nie zawiera glutenu (białka, które może uczulać) i jest wyjątkowo delikatna - można podawać ją już od 6. miesiąca życia. Kaszę jaglaną wytwarza się z prosa. Zawiera cenne mikroelementy: magnez, wapń, żelazo oraz witaminy i białko. Doskonale smakuje z mlekiem oraz duszonymi jabłkami. Starszym maluchom kaszę jaglaną można podawać na ostro: z serem (np. bryndzą) lub okrasić ją słoninką.
Kukurydziana
Ta drobnoziarnista kasza o intensywnym, żółtym kolorze jest równie delikatna jak jaglana i podobnie jak ona nie zawiera glutenu. Kaszę kukurydzianą można podawać maluszkowi po ukończeniu 6.-7. miesiąca życia. Możesz jej używać do zagęszczania zupek (zarówno mlecznych, jak i warzywnych) albo zrobić z niej atrakcyjne kluseczki. Rozgotowaną na gęsto kaszkę należy wylać na płaski, zwilżony wodą talerz. Kiedy po kwadransie stężeje, trzeba pokroić ją w centymetrowe kostki. Maluch będzie miał później świetną zabawę przy wyławianiu z zupki żółtych "wagoników" z kaszki kukurydzianej. Przekona się też, że zupa może być smaczna nie tylko z tradycyjnymi kluseczkami.
Gryczana
Zawiera duże ilości białka (dostarczy więc malcowi solidną porcję energii), cenne kwasy tłuszczowe, witaminy, wapń i inne mikroelementy. Występuje w kilku odmianach. Łamana jasna kasza gryczana jest doskonała jako dodatek do mleka lub zupy. Z kolei kasza palona z pełnego ziarna (ma charakterystyczny, brązowy kolor), ugotowana na sypko, znakomicie zastąpi ziemniaki. Można podawać ją do mięsa z sosem albo wymieszać z jogurtem naturalnym lub kefirem. Kaszę gryczaną malec może jeść po ukończeniu 6.-7. miesiąca życia.
RYŻOWA
Tak: ryż również należy do rodziny kasz! Wyróżnia się trzy jego odmiany: białą, brązową i czarną. Najbardziej popularny jest ryż biały, czyli oczyszczony. Ryż brązowy to tzw. ryż naturalny, a rzadko spotykany czarny - to tzw. dziki ryż. Dzieciom podaje się zwykle ryż biały. Możesz dodać go do zupy albo zrobić sałatkę, w której będzie jednym ze składników. Z kolei ryż z dodatkami, np. warzywami lub kawałkami mięsa polanymi sosem będzie smacznym daniem obiadowym.
Kasza ryżowa nie zawiera glutenu, więc można podawać ją już od 6.-7. miesiąca życia. Smaczny oraz lekkostrawny kleik ryżowy często jest pierwszym stałym posiłkiem niemowlęcia. Kaszki, kleiki i purée ryżowe pediatrzy polecają jako środek, który pomaga przy biegunkach (ryż działa hamująco na pracę jelit).
Manna
Kaszkę tę wytwarza się z pszenicy. Mimo że zawiera gluten, wedle najnowszych zaleceń żywieniowych, można podawać ją w małych ilościach dzieciom karmionym piersią już nawet między 5.-7. miesiącem życia. Ostatnio stwierdzono, że pokarm matki uszczelnia błony śluzowe, które wyściełają przewód pokarmowy malca. W ten sposób chroni organizm dziecka przed przedostaniem się do niego glutenu i przed powodowaną przez gluten celiakią. Choroba
ta polega na zaburzeniach trawienia, które są spowodowane złym wchłanianiem pokarmu w jelitach. Wymaga przestrzegania specjalnej diety (bezglutenowej). Niewielka ilość manny (1 mała łyżeczka na 100 ml posiłku) dodana np. do miski z zupką jarzynową, podziała na organizm maluszka niczym szczepionka ochronna i zabezpieczy go przed celiakią.
JĘCZMIENNA
Najgrubsze ziarna ma pęczak, ale są też drobniejsze kasze jęczmienne, takie jak mazurska czy perłowa, które dodaje się często do krupniku albo jako farsz do gołąbków. Kasze z jęczmienia zawierają spore ilości witaminy PP, potasu, fosforu i magnezu. Zawierają gluten i mają dość grube ziarna, więc można podawać je maluszkowi po skończeniu 9.-10. miesięcy.
Kuskus
Podobnie jak kaszę mannę, wytwarza się ją z pszenicy. I równie łatwo oraz szybko można ją przygotować. Kuskus wystarczy po prostu zalać wrzątkiem i poczekać około 5 minut, aż spęcznieje. Kasza ta zawiera spore ilości glutenu, więc można podać ją malcowi po ukończeniu 9.-10. miesięcy.
PŁATKI OWSIANE
Zawierają dużo witamin, kwasy tłuszczowe, białko, skrobię oraz beta-glukany, czyli substancje błonnikowe, które działają korzystnie na przewód pokarmowy. Możesz podawać je dziecku po ukończeniu 10. miesiąca życia.
Ważne rady:
O tym warto pamiętać:
Nie gotuje się kaszy w zbyt dużej ilości wody, bo w ten sposób można pozbawić ją cennych witamin.
Kaszki i kleiki ryżowe można dodawać do mleka modyfikowanego, zup jarzynowych lub mięsa.
Jeśli brzdąc nie lubi kaszek, można zastąpić je pieczywem pełnoziarnistym, które ma podobny skład. Warto również podawać malcowi makaron z mąki z pełnego przemiału, kiełki, otręby oraz muesli.
Tekst: Elżbieta Lenartowicz