Nie daj się anemii!
Podczas ciąży wzrasta ryzyko niedokrwistości, która może pogorszyć twoje samopoczucie oraz utrudnić rozwój malucha. W jaki sposób jej zapobiegać?
1. Regularnie zażywaj kwas foliowy. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, ale również pobudza procesy krwiotwórcze.
2. Do każdego posiłku włącz warzywa i owoce. Są dobrym źródłem żelaza, koniecznego dla tworzenia się czerwonych krwinek. Mają również sporo witaminy C, która ułatwia wchłanianie tego pierwiastka.
3. Spróbuj przekonać się do mięsa i ryb. W ciąży możesz stracić ochotę na niektóre potrawy.
Staraj się jednak kilka razy w tygodniu jeść chudą wołowinę oraz wieprzowinę. Mają łatwo przyswajalne żelazo hemowe. Spore ilości tego składnika kryją się również w jajkach oraz w sardynkach.