Nielubiana, choć tak pożyteczna
Każdy, kto choć raz wybrał się na łąkę, na pewno poparzył się pokrzywą. Uważana za niewygodny chwast ma szereg cennych właściwości.
Roślina ta zawiera magnez, fosfor, wapń, sód, krzem, potas, jod, żelazo i siarkę. Jest także bogata w witaminy A, B2, C i K. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, serotoninę, histaminę, karotenoidy czy flawonoidy.
Od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Uznawana jest, jako doskonałe zioło uspokajające i wzmacniające. Warto pić sok ze świeżych pokrzyw lub poza sezonem z ususzonych liści. Napar z pokrzywy uznawany jest też za pomocny w leczeniu artretyzmu i ze względu na właściwości moczopędne, kamicy nerkowej. Niektórzy upatrują w pokrzywie źródła naturalnego antybiotyku.
Dodając drobno pokrojone liście do sałatek można poprawić przemianę materii i zwiększyć apetyt. Znana jest z właściwości oczyszczających i korzystnego wpływu na prace trzustki, żołądka i wątroby.
Pokrzywa ma działanie bakteriobójcze. Dlatego przy schorzeniach skóry zaleca się jej przemywanie i okłady liśćmi. Można z niej zrobić płukankę do ust. Sprawdzone jest też jej działanie przeciwłupieżowe, dlatego można spotkać ją w szamponach.