Reklama

Nowości w menu małego uczuleniowca

Jak powinnam rozszerzać dietę swojego półrocznego synka, który jest uczulony na mleko oraz gluten?

Dzieci alergiczne muszą unikać produktów, na które są uczulone. Pozostałe pokarmy mogą otrzymywać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt. Najpierw do menu smyka należy więc wprowadzać składniki o słabych właściwościach alergizujących.

Mali alergicy zazwyczaj dobrze tolerują prawie wszystkie warzywa gotowane (z wyjątkiem selera), mięso królika, indyka, kaczki, jagnięcia, a także ryż, kukurydzę, grykę, różne kasze. Z owoców można podawać im jabłka, gruszki, morele, jagody, banany. Jeśli dziecko uczulają warzywa lub owoce surowe, należy podać je w postaci podgotowanej.

Reklama

Dobrym preparatem bezmlecznym i bezglutenowym, przeznaczonym dla najmłodszych alergików, jest też Sinlac. Może on stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych dań, m.in.: zupek, klopsików, deserków. Podczas rozszerzania diety każdy nowy produkt trzeba wprowadzać ostrożnie, zaczynając od małych ilości, a potem bacznie obserwować dziecko.

Jeśli po pierwszej próbie nie wystąpią żadne niepokojące objawy (np. wysypka, ból brzuszka), można stopniowo zwiększać ilość tego pokarmu. Ponadto należy pamiętać, że przy alergii trzeba co jakiś czas przeprowadzać prowokacje pokarmowe, aby sprawdzić, czy smyk nadal ma uczulenie na dany produkt.

Mam dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy