Wielkanocne dania dla zabieganych. Oczaruj bliskich bez godzin spędzonych w kuchni
Przedświąteczny okres to dla wielu z nas czas intensywnych przygotowań. Zamykamy pilne sprawy zawodowe, porządkujemy dom, robimy zakupy i planujemy świąteczne menu. W natłoku obowiązków i przedświątecznym zabieganiu myśl o spędzeniu wielu godzin w kuchni może przytłaczać. Wydaje się, że aby zaserwować bliskim smaczne potrawy, trzeba poświęcić na ich przygotowanie mnóstwo czasu. Tak jednak być nie musi!

Kiedy Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, z jednej strony zastanawiamy się, jak zaskoczyć bliskich wykwintnymi potrawami, z drugiej - jak to zrobić bez spędzania długich godzin w kuchni. Wszak święta to czas radości i wspólnego spędzania czasu z rodziną. I szkoda by było, gdyby okres ten zmienił się w mozolne odhaczanie przykrych obowiązków.
Na szczęście istnieje wiele przepisów, pozwalających na szybkie i efektowne przygotowanie świątecznych dań. Przepisów, dzięki którym zaoszczędzimy cenny czas, nie rezygnując przy tym z jakości i smaku. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty i zastosować proste metody. Przykładów nie trzeba daleko szukać: karkówka wieprzowa do zapieczenia oraz schab wieprzowy ze śliwką do zapieczenia marki Sokołów to produkty, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Można je kupić w sklepach firmowych Sokołów i Wędliny z Borów.
Mięsa są już wstępnie przygotowane - parzone w sosie własnym i umieszczone w folii przeznaczonej do podgrzewania. Dzięki temu wystarczy wstawić je do piekarnika, by po około godzinie cieszyć się soczystym, aromatycznym daniem. Podane z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki i buraczki, z pewnością zadowolą podniebienia domowników.
Kulinarnych propozycji dla zabieganych na Wielkanoc jest więcej. Oto trzy z nich.
Jajka faszerowane pastą z awokado z chrupiącym boczkiem



Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów Excellent Line
- 1 awokado
- sok z ½ cytryny
- ½ cebuli
- ½ małej papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie tego szybkiego dania zaczynamy od wyłożenia boczkiem blachy i wstawienia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go przez około 15 minut, aż do mocnego zarumienienia. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy z nich żółtka. W misce widelcem rozdrabniamy awokado, kropimy sokiem z połowy cytryny, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chilli, czosnek, majonez, sól, pieprz i wydrążone wcześniej żółtka. Całość mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy połówki białek. Wierzch faszerowanych jajek obsypujemy pokruszonym drobno boczkiem i… gotowe!
Jajka zapiekane w bekonowych koszyczkach
Składniki:
- 6 plastrów surowego wędzonego boczku Sokołów Excellent Line
- 6 jajek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Jajka zapiekane w bekonowych koszyczkach? Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie foremki do muffinek natłuszczamy masłem i wykładamy każdą plastrem boczku, aby powstały charakterystyczne koszyczki. Wstawiamy do piekarnika na około pięć minut, żeby boczek delikatnie się przyrumienił i zachował swój kształt. Po tym czasie wyjmujemy blachę i do każdego koszyczka wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Gotowe jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy na ciepło.
Biała kiełbasa zapieczona w sosie śmietanowo-chrzanowym



Składniki:
- 4 białe kiełbasy surowe Sokołów
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- świeży koperek
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kiełbasy z każdej strony na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy sos: w misce mieszamy śmietanę, chrzan, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażone kiełbasy przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy przez około 25 minut. Podajemy gorące, posypane świeżym koperkiem - wtedy najlepiej smakuje!
Wielkanoc to czas radości, religijnego namysłu i wspólnego biesiadowania. Dzięki prostym przepisom oraz (niemal) gotowym daniom od marki Sokołów nic nas od tego nie odciągnie - możemy cieszyć się tradycyjnymi potrawami, nie poświęcając na ich przygotowanie całego dnia. Tradycyjne smaki, wygoda oraz zaoszczędzony czas jak najbardziej mogą iść ze sobą w parze!
Materiał promocyjny