Owoce jagodowe zawierają przeciwutleniacze, które oczyszczają nas z toksyn

100 g czarnych porzeczek, czy innych owoców jagodowych, pokrywa prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
100 g czarnych porzeczek, czy innych owoców jagodowych, pokrywa prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. 123RF/PICSEL

Dlaczego powinniśmy jeść jak najwięcej owoców jagodowych?

O tym w "Dzień Dobry Wakacje" opowiedziały Agnieszka Dywan ze związku sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz dietetyk Anna Jelonek.

- Owoce jagodowe zawierają witaminę A, beta karoten, witaminy z grupy B i witaminę C - wyjaśniła Jelonek.

- Te owoce dostarczają do naszego organizmu witaminy i mikroelementy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju zwłaszcza dzieci i młodzieży - dodała Dywan.

Agencja TVN/-x-news
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?