Pierwsza Wigilia twojego malucha
Święta Bożego Narodzenia to niezwykle wzruszający czas dla waszej powiększonej rodziny. Dziś, jak nigdy wcześniej doznać możecie magii tych wyjątkowych dni, które opowiadają przecież o cudzie narodzin, o miłości do długo wyczekiwanego dziecka.
Tegoroczna Wigilia będzie dla was wyjątkowa, przecież właśnie teraz po raz pierwszy ubierzecie dla swego dziecka choinkę, pierwszy raz zaśpiewacie mu kolędę, pierwszy raz przełamiecie się z nim opłatkiem...
W rodzinnym, powiększonym gronie, którego najpiękniejszą ozdobą będzie wasze dziecko, czas stanie w miejscu, a każda chwila nabierze znamion wyjątkowości.
Jednak rodzice maluszka powinni także zachować ostrożność, zwłaszcza jeśli chodzi o kosztowanie wigilijnych potraw.
Rygorystyczne menu dla malucha
Niemowlę będzie całkowicie szczęśliwe kosztując najsmaczniejszej dlań potrawy, czyli mleka mamy. Kłopoty mogą zacząć się wtedy,
gdy do stołu zasiądzie starszy maluch, który od jakiegoś czasu poznaje bogactwo smaków. I choć tradycja nakazuje spożycie każdej ze świątecznych potraw, pamiętać musimy, że dziecko może skosztować świątecznych dań,
ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim nie każda potrawa może być malcowi podana, nawet jeśli dajemy tylko łyżeczkę ,"na spróbowanie". Nie możemy bowiem podać niemowlęciu kilku produktów jednego wieczora.
Po drugie - pora spożywania uroczystej kolacji jest dla naszego dziecka dość późna - nie możemy przesadzić z ilością podanych potraw, nawet jeśli to przysmaki malucha. Kolejna zasada, której nie można złamać dotyczy dań ciężkostrawnych, tłustych, grożących zakrztuszeniem. Dlatego koniecznie zrezygnuj z grzybów!
Zaszkodzić twojemu maleństwu mogą też: mak, duże kawałki orzechów, miód (może go skosztować dziecko roczne, jeśli u niego, ani w rodzinie nie występuje alergia), marynaty, ryby smażone, wędzone, z zalewy.
Lista świątecznych zakazów jest długa, ale trzeba jej przestrzegać.
Dlatego warto przyrządzić dla twojego szkraba jedno, najwyżej dwa nowe dania, a pod ręką mieć ulubioną kaszkę lub zupkę.
Dlaczego tak skromnie?
Odpowiedź jest prosta: to pierwsza Wigilia dla twojego dziecka. Wszystko wokół jest nowe, nieznane.
Malca otacza liczne grono nieznanych często osób, towarzyszą mu nowe dźwięki, zachowania i zapachy.
Nic dziwnego więc, że niejeden bobas nie będzie miał ochoty na kulinarne eksperymenty. Dlatego przygotowaliśmy kilka wigilijnych przepisów stworzonych specjalnie z myślą o naszych najmłodszych. Smacznego!
Ryba po grecku (od 11. miesiąca)
Składniki: filet z soli lub dorsza, marchewka, pietruszka, ćwiartka selera, 2 cm pora, 1-2 pomidory bez skórki, łyżeczka oliwy, łyżka soku z cytryny, odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki
Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki.
Filet obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki,
a pomidory roztopią się na sos. Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Potrawa gotowa do podania na ciepło lub na zimno.
Barszcz postny (od 7. miesiąca)
Składniki: pęczek włoszczyzny, dwa średnie buraki, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin, łyżeczka oliwy z oliwek
Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe.
Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki).
Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj oliwę. Buraki możesz odcedzić.
Sałatka warzywna:
Przygotuj jak zwykle, ale kwaszony ogórek obierz ze skórki, zrezygnuj z cebuli, a zamiast majonezu użyj lekko przyprawiony jogurt naturalny.
Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)
Składniki: suszone jabłko i gruszka, 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów
Owoce opłucz, jeśli to konieczne posiekaj.
Składniki ugotuj w półtorej szklanki wody, aż staną się miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.
Ciasteczka cynamonowe (od 10. miesiąca)
Składniki: pół kostki masła, 2 żółtka, 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie), pół szklanki cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon.
Owiń folią, schowaj do zamrażalnika na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami.
Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180 oC, aż się lekko zrumienią (ok. 15-20 minut).
Joanna Bielas