Reklama

Produkty, których powinnaś unikać podczas ciąży

Jedną z najczęstszych rzeczy, o które martwią się przyszłe mamy, to to czy dany produkt lub napój jest dla nich bezpieczny. Mimo że większość twoich ulubionych przekąsek i dań nie wpływa na twoją ciążę, to istnieje mała grupa produktów, których powinnaś unikać, ponieważ mogą być one szkodliwe dla nienarodzonego jeszcze dziecka. Poniżej znajdziesz listę produktów, które powinnaś wykluczyć ze swojej diety podczas ciąży.

Niektóre rodzaje ryb

Tłuste ryby takie jak tuńczyk, sardynki czy łosoś zawierają rtęć w ilości zagrażającej prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego dziecka. Dlatego też nie powinnaś spożywać więcej niż dwie porcje tłustych ryb w tygodniu. Z tego samego powodu nie powinnaś jeść także mięsa z rekina czy miecznika.

Niektóre rodzaje serów

Sery miękkie takie jak brie czy gorgonzola są serami pleśniowymi i zawierają bakterię zwaną listeria. Badania wykazały, że bakteria ta może doprowadzić do poronień oraz rozwinięcia się u dziecka chorób, które mogą zagrażać jego życiu w pierwszych latach. Dodatkowo sery takie jak feta, ricotta, mozzarella czy ser kozi czasami zrobione są z niepasteryzowanego mleka, którego również nie powinno się spożywać podczas ciąży. Jeśli kupiłaś któryś z wymienionych powyżej serów, to upewnij się, że jest on zrobiony z mleka pasteryzowanego.

Reklama

Duża ilość kofeiny

Nie ma nic złego w piciu kawy czy herbaty podczas ciąży, jednak pamiętaj, że ilość spożytej przez ciebie kofeiny w ciągu dnia nie może przekraczać 200 mg (około 2 szklanki kawy). Powinnaś również unikać tabletek przeciwbólowych i leków na grypę, które zawierają w swoim składzie kofeinę. Badania pokazują, że kobiety, które spożywają duże ilości kofeiny podczas ciąży bardzo często rodzą dzieci z niską masą urodzeniową, przez co są one bardziej narażone na kłopoty zdrowotne w późniejszym wieku.

Surowe lub niedogotowane mięso

Przez cały okres ciąży najlepiej jest spożywać mięso, które jest dobrze ugotowane. Nawet jeśli normalnie wolisz mięso, które jest bardzo słabo podsmażone, to podczas ciąży spożywaj takie, którego soki są bezbarwne i, które nie jest różowe. W ten sposób zmniejszysz ryzyko infekcji bakteryjnych spowodowanych przez bakterie takie jak E. Coli, Salmonella czy Campylobacter. Mogą być one zagrożeniem dla dziecka powodując bardzo silne zatrucia pokarmowe. Mięso może powodować również toksoplazmozę, czyli potencjalnie śmiertelną infekcję, spowodowaną pasożytami znajdującymi się w mięsie, jednak takie przypadki są rzadsze.

Niedogotowane jajka

Surowe lub niedogotowane jajka podczas ciąży są całkowicie zakazane. Częściowo ugotowane jajka również niosą ze sobą to ryzyko, dlatego też powinnaś unikać niektórych rodzajów majonezu.

Suplementy witaminy A

Niektóre formy witaminy A mogą powodować wady wrodzone, dlatego podczas ciąży powinnaś unikać suplementów i multiwitamin ją zawierających. Jeśli masz wątpliwości co do innych składników, poproś o radę swojego lekarza.

Niektóre rodzaje sushi

Jeśli podczas ciąży chcesz nadal spożywać sushi, to musisz być bardzo ostrożna wybierając jego rodzaj. Powinnaś jeść tylko takie ryby, które przed podaniem były zamrożone, ponieważ w rybach żyje wiele potencjalnie niebezpiecznych pasożytów, które mogą w nich pozostać, jeśli nie zostały one poddane procesowi mrożenia.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama