Pyszne sałatki
W jednej porcji możesz znaleźć komplet składników odżywczych. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów skomponujesz to proste i zdrowe danie.
Potrawa przyrządzana na zimno, z drobno pokrajanych warzyw (gotowanych lub surowych), owoców, liści niektórych roślin, jaj, ryb itp. - tak opisuje sałatkę słownik języka polskiego. Taka definicja daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę.
Sałatka dla skrzatka
Sałatki wprowadzamy po 1. roku życia, gdy szkrab umie już dobrze gryźć. Dla małego smakosza można przygotować np. taką z tuńczyka z puszki z dodatkiem kukurydzy i pokrojonej w kostkę papryki. Warto dodać odrobinę majonezu lub oleju. Łagodniejsza w smaku będzie sałatka z ryżu, pokrojonej w grubszą kostkę gotowanej piersi kurczaka oraz małych kawałków ananasa, rodzynek i majonezu. Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem.
Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę z dodatkiem banana lub jabłka, selera naciowego oraz posiekanych orzechów. Warto ją polać lekkim sosem z majonezu wymieszanego z jogurtem i odrobiną soku pomarańczowego. Możesz też wymyślić dla smyka własną sałatkę, z jego ulubionych produktów. Co powinno się w niej znaleźć?
Po pierwsze zielenina
Bazą powinno być coś zielonego. W tej roli świetnie sprawdzają się rwane (nie cięte!) młode i delikatne listki sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej lub karbowanej oraz młode liście szpinaku, cykorii, rukoli, endywii, roszponki, i mniszka (to popularny mlecz, ale zebrany przed kwitnieniem). Łącząc kilka odmian sałaty, stworzysz ładną kompozycję kolorystyczną.
Po drugie: warzywa lub owoce
Do sałatki konieczna jest także odrobina innych kolorowych warzyw, np. kukurydza, fasola lub zielony groszek (mogą być z puszki). Możesz wybrać również pomidor, paprykę, ogórek (świeży lub kiszony), marynowane oliwki, awokado, suszone pomidory. Efektownie wygląda, a przy tym łagodzi smak sałatki dodanie niektórych owoców. Doskonale się do tego nadają zielone lub ciemne winogrona (przekrojone na połówki, po wyjęciu pestek), cząstki ananasa, brzoskwini, melona, miąższu z grejpfruta, pomarańczy lub mandarynek, a także rodzynki, suszone morele pokrojone w paseczki i ziarenka granatu.
Po trzecie: mięso lub ser
W sałatce koniecznie powinno się znaleźć także coś pożywnego, np. pieczona, gotowana lub wędzona ryba (łosoś, makrela, pstrąg), jajko, sery lub wędlina. Jeśli sałatka ma być bardziej sycąca i kaloryczna, można ją przygotować z dodatkiem kaszy kuskus, ryżem, ugotowanym al dente makaronem (kokardki, rurki), także sojowym lub ryżowym czy pokrojonymi w plasterki ziemniakami.
Po czwarte dressing
Może to być podstawowy sos winegret lub inny, według własnego pomysłu, przyrządzony na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu i zabarwiony szafranem, keczupem lub sokiem ze szpinaku. Sos sałatkowy może zawierać również dodatki smakowe jak czosnek, musztarda czy szczypiorek. Fantazji, lekkości, ale też cennych witamin doda każdej sałatce delikatna dekoracja z kiełków rzeżuchy, soi albo słonecznika.
dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka