Spożycie kwasów omega-3 - najnowsze zalecenia
Od niedawna pediatrzy zalecają łykanie preparatów kwasów tłuszczowych omega-3, a zwłaszcza kwasu DHA wszystkim karmiącym mamom oraz apelują, by zadbać o odpowiednią ilość tych składników w diecie maluchów do 3. roku życia.
O wyjaśnienia, dlaczego jest to ważne, poprosiliśmy naszego eksperta.
Lek. med. Barbara Gierowska-Bogusz: Kwas DHA, będący jednym z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo pozytywnie wpływa na dziecięcy organizm. Wspomaga on bowiem rozwój emocjonalny, psychoruchowy i intelektualny malucha, poprawia zdolność koncentracji uwagi oraz zapamiętywanie. Wzmacnia też działanie układu odpornościowego smyka.
Źródłem kwasów omega-3 mogą być produkty spożywcze (przede wszystkim ryby morskie, np. łosoś, tuńczyk) lub suplementy diety. Z uwagi na zbyt małe spożywanie w Polsce ryb morskich, specjaliści zalecają wszystkim kobietom w ciąży i mamom karmiącym piersią suplementację DHA w dawce minimum 200 mg DHA dziennie.
Rekomendowane spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 u maluchów do 3. roku życia wynosi 150-200 mg na dobę. Dzieciom, które nie jedzą ryb regularnie (czyli 1-2 razy w tygodniu), należy po konsultacji z pediatrą, podawać dodatkowo kwas DHA w indywidualnie ustalonych dawkach.