Najlepszy sezonowy dodatek do obiadu. Od razu zaplanuj dokładki
Oto jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które w wakacje jest przebojem na polskich stołach. Delikatna w smaku, lekka i pełna wartości odżywczych - nic dziwnego, że wiele osób nazywa cukinię królową letnich warzyw. Bez trudu zamienisz ją w smakowity dodatek do obiadu, który zdeklasuje nawet uwielbianą mizerię.

Spis treści:
Warzywo idealne do obiadu
Cukinia jest wyjątkowo wszechstronna. Można ją gotować, smażyć, piec, grillować, a nawet jeść na surowo. Łagodny smak sprawia, że doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Od mięsa, przez sery, aż po inne warzywa. Dodatkowo warto wspomnieć, że cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera sporo błonnika, witamin oraz minerałów takich jak potas i magnez. Korzystajmy z sezonu na to smaczne warzywo. Im cukinia młodsza, tym delikatniejsza.
Prosta i smaczna surówka z cukinii
Jeśli w przepisach używasz młodej cukinii, wystarczy ją umyć. Obejdzie się bez obierania. Skórka w takich egzemplarzach jest delikatna, a jednocześnie będzie stanowić ciekawy akcent kolorystyczny.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Umyte cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wrzuć go do miseczki i dodaj pozostałe składniki dressingu: cytrusowy sok, miód, oliwę oraz przyprawy. Wymieszaj i polej cukinię tuż przed podaniem.

Smażona cukinia do obiadu
W sezonie letnim cukinia rośnie w ogrodach i na działkach w ogromnych ilościach. Skoro jest tak łatwo dostępna, nie ograniczaj się do jednego przepisu na jej wykorzystanie. Jeśli lubisz ciepłe dodatki do dania głównego, przygotuj aromatyczną smażoną cukinię.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 cebula (może być biała lub czerwona)
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Cukinie pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krótko pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę - do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj plastry cukinii i duś do czasu, aż woda odparuje. Pod koniec przypraw. Podawaj na ciepło.
Apetyczny smakołyk, czyli pieczone plastry cukinii
Szukasz kolejnych sezonowych rozwiązań na urozmaicenie obiadu? W tej roli doskonale sprawdzi się cukinia w pieczonej wersji. Jest nie tylko smaczna, ale wygląda też bardzo efektownie. Nawet codzienny obiad może prezentować się naprawdę szykownie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy, mogą to być granulowany czosnek, czerwona papryka słodka, sól i pieprz
- opcjonalnie - parmezan lub feta
Przygotowanie: Cukinie pokrój w plastry u grubości ok. 1 cm. Oliwę oraz przyprawy wymieszaj w misce i przełóż do niej warzywa. Powinny być pokryte marynatą. Plastry rozłóż na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich oprósz startym parmezanem lub fetą. Piecz przez ok. 8 minut w temperaturze 180 st.