Reklama

To będę prawdziwe hity w 2015 roku wśród super produktów

Nasiona chia i spirulina - to produkty, które za sprawą dbających o urodę i sylwetkę gwiazd zyskały w minionym roku popularność. Gwiazdy jednak nie próżnują i w swoich poradach proponują inne nowinki - w tym roku uwagę zwrócimy m.in. na olej inca ichni i moringę.

"Superfood", czyli produkty uznawane za eliksiry zdrowia i młodości, na dobre weszły do kanonu zdrowego żywienia. W minionym roku specjaliści donosili m.in. o właściwościach nasion chia, modelki takiej jak Miranda Kerr zachwalały działanie spiruliny. W tym roku na szczyt tej spożywczej listy hitów wspinać się będą nowe super produkty.

Dietetyk Nikki Baker wskazuje na produkty, których nie może zabraknąć w spiżarni miłośnika zdrowego żywienia podążającego za trendami. Jednym z takich produktów jest moringa. To drzewo pochodzące z północno-zachodnich Indii i Pakistanu uznawane jest za jedno z najbardziej użytecznych drzew dla człowieka, gdyż każda jego część może być wykorzystana.

Reklama

Owoce, młode pędy oraz liście spożywane są po ugotowaniu, jako popularne warzywo. Korzenie w smaku przypominające chrzan, mają działanie antybiotyczne i przeciwzapalne, podobnie jak wyciąg z liści i kory. Zaś z nasion otrzymuje się wartościowy, niejełczejący olej, wykorzystywany w celach spożywczych. Jednak to nie przez różnorodne zastosowanie, ale przede wszystkim właściwości, to drzewo jest tak cenione.

Liście moringi

Badacze wskazują, że liście moringi zawierają aż siedem razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, są również bogatym źródłem witaminy A, jak również wapnia i potasu. To imponujące bogactwo witamin i składników odżywczych, przekłada się na jej różnorodne zastosowanie medyczne.

- Jest to roślina, która jest od wieków wykorzystywana w tradycyjnej medycynie. Twierdzono, że zwiększa odporność organizmu, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stres, zmęczenie, poprawia zdrowie i trawienie. Stosowane jest również w kosmetyce. Moringa jest bogata w proteiny, zawiera niezbędne aminokwasy niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Zawiera sześć razy więcej antyoksydantów niż popularne jagody goji, zawierają ponad 90 składników odżywczych. Moringa zawiera więcej witaminy B12 niż stek, więcej witaminy A niż jaja i więcej wapnia niż mleko - wskazuje Baker.

olej Inca inchi

Innym produktem, na który Baker radzi zwrócić uwagę jest olej inca inchi, który pozyskiwany jest orzechów peruwiańskiej rośliny Sacha Inchi.

- Jest to jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega na świecie. Sacha Inchi są również bogatym źródłem białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Od wieków jest ona uprawiana przez Peruwiańczyków, którzy bardzo cenią jej niezwykłe właściwości" - wyjaśnia dietetyk.

Jest to produkt szczególnie ceniony w kosmetyce, któremu przypisuje się większą efektywność niż olejowi arganowemu. Doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry, którą uelastycznia i odżywia, dlatego tak polecany jest przy pielęgnacji skóry suchej jak również dotkniętej łuszczycą czy łojotokowym zapalenie skóry.

Chroni również przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Niweluje przebarwienia, doskonale sprawdza się również w pielęgnacji włosów odżywiając je i chroniąc przed skutkami stylizacji. Jego dodatkową zaletą jest odżywczy wpływ na skórę głowy.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy