Wyśmienite kurki w marynacie. Sprawdź, jaki składnik dodaje do nich siostra Anastazja
Szukasz przepisu na wyśmienite kurki w marynacie? W takim przypadku warto sięgnąć do kultowych już przepisów siostry Anastazji. Zakonnica ma swój sposób na to, by były smaczne i rozpływały się w ustach. Uwaga: gdy spróbujesz raz, będziesz sięgać już tylko po ten przepis.

Kurki są w Polsce jednymi z najpopularniejszych grzybów. Pieprznik jadalny - bo taka jest ich oficjalna nazwa - słynie z niepowtarzalnego aromatu i smaku. Dlatego też jest tak chętnie wykorzystywany w kuchni jako składnik rozmaitych potraw. Oprócz tego grzyby te są również dobrym źródłem różnych substancji odżywczych. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule:
Kurki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najsmaczniejszych przepisów jest ten, który można znaleźć w książce siostry Anastazji. Zakonnica przyrządza je w konkretny sposób. W czym tkwi sekret?
Tak przygotujesz kurki do marynowania
Do marynowania najlepiej sprawdzą się mniejsze kurki. Jeśli masz większe okazy, po prostu przekrój je na pół. Jeśli trzonek jest zbyt długi, po prostu go odetnij.
Nim przystąpisz do marynowania grzybów, najpierw dokładnie je oczyść. Następnie obgotuj je w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Przelej zimną wodą, a następnie włóż do słoika. Kolejny krok to przygotowanie zalewy.

Przepis siostry Anastazji na kurki marynowane
Składniki
- 1 kg kurek,
- ½ l wody,
- ¼ l octu winnego 6 proc.,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- kilka ziaren gorczycy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
- Kurki po przygotowaniu włóż do umytych i wyparzonych słoików.
- Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Dodaj liście laurowe i gorczycę. Całość wymieszaj, by rozpuścić przyprawy.
- Zalej kurki gorącą marynatą (pod wieczkiem pozostaw 1 cm wolnej przestrzeni).
- Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut w garnku z wrzątkiem. Na dno połóż ściereczkę, by chronić szkło. Wystudź słoiki i gotowe!