Wyśmienite kurki w marynacie. Sprawdź, jaki składnik dodaje do nich siostra Anastazja

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Jak marynować kurki? Wypróbuj przepis siostry Anastazji
Jak marynować kurki? Wypróbuj przepis siostry Anastazji123RF/PICSEL 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Tak przygotujesz kurki do marynowania

Potocznie kurkę nazywa się też liszką, lisicą i pieprznikiem gąską
Potocznie kurkę nazywa się też liszką, lisicą i pieprznikiem gąską123RF/PICSEL

Przepis siostry Anastazji na kurki marynowane

Składniki

  • 1 kg kurek,
  • ½ l wody,
  • ¼ l octu winnego 6 proc.,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1-2 listki laurowe.
  1. Kurki po przygotowaniu włóż do umytych i wyparzonych słoików.
  2. Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Dodaj liście laurowe i gorczycę. Całość wymieszaj, by rozpuścić przyprawy.
  3. Zalej kurki gorącą marynatą (pod wieczkiem pozostaw 1 cm wolnej przestrzeni).
  4. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut w garnku z wrzątkiem. Na dno połóż ściereczkę, by chronić szkło. Wystudź słoiki i gotowe!
Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL