W pigułce czy na talerzu?
Wbrew utartej opinii nie każda przyszła mama musi łykać preparaty multiwitaminowe. Jeśli lekarz tego nie zaleca, lepiej zadbać o urozmaiconą dietę.
Chude mięso, ryby, nabiał, kasze, razowy chleb, warzywa oraz owoce zapewnią i tobie, i maleństwu białko, żelazo, wapń, a także inne niezbędne składniki. Są jednak dwa takie, których uzupełnianie zaleca się każdej ciężarnej.
Przynajmniej do końca 12. tygodnia ciąży obowiązkowe jest przyjmowanie kwasu foliowego (najlepiej zacząć miesiąc przed planowanym poczęciem). To chroni dziecko przed wadami cewy nerwowej.
Warto też zażywać DHA w kapsułkach - jeden z kwasów tłuszczowych Omega-3. Pomaga on zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, a brak go w diecie Polek, które jedzą mało ryb i owoców morza.
Jeszcze lepszy sok!
To, że sok pomidorowy jest zdrowy, wiadomo nie od dziś. Ale dopiero od niedawna możesz kupić ten napój w nowej, jeszcze korzystniejszej dla organizmu wersji. Jest w nim m.in. więcej potasu i magnezu, czyli minerałów, które dbają o serce, łagodzą częste w ciąży skurcze oraz stres.