Ważny suplement
Jesteś w ciąży? Nie zapominaj o kwasie foliowym.
Brak kwasu foliowego w diecie przyszłej mamy może być niebezpieczny, gdyż znacząco rośnie ryzyko wady cewy nerwowej u dziecka i wzrasta również ryzyko poronienia.
Gdzie go szukać?
Kwas foliowy występuje naturalnie w zielonych warzywach liściastych, szczególnie w sałacie, roszponce, szpinaku, a także w pomarańczach i soku z ich owoców.
Trzeba byłoby spożyć jednak olbrzymią ich ilość, aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie na foliany u kobiety w ciąży.
Naturalnie występuje także w wątrobach. Spożycie dań z wątróbką nie jest jednak polecane dla kobiet w ciąży ze względu na dużą koncentrację witaminy A.
W niektórych krajach jest prawny obowiązek dodawania kwasu foliowego do mąki, z której wyrabia się pieczywo.
W Polsce jednak nie ma takiego prawa, a wzbogacanie produktów spożywczych w foliany leży jedynie w gestii producenta. Produkty wzbogacone to najczęściej przetwory zbożowe np. pieczywo, płatki śniadaniowe, ale także soki owocowe czy jogurty.