Zachowaj dobry smak
Produkty, z których przygotowujesz posiłki dla malca, muszą być zawsze świeże i zdrowe. Dlatego powinnaś odpowiednio je przechowywać.
Dlaczego nie należy trzymać pomidorów razem z sałatą? Do jakiego naczynia trzeba przesypać kaszkę? Na której półce w lodówce powinno się kłaść żółty ser? Jak długo można przechować soczek dla maluszka? Warto poznać odpowiedź na te (tylko z pozoru banalne) pytania. Właściwy sposób przechowywania żywności nie tylko wpływa na jej walory smakowe, ale także na wartość odżywczą - a w efekcie na zdrowie malucha (pozwoli mu uniknąć np. dolegliwości żołądkowych). Główne informacje na temat przechowywania danego produktu znajdziesz na etykiecie. Resztę wiedzy musisz zdobyć sama. Chętnie ci w tym pomożemy. Oto nasz krótki przewodnik po sposobach przechowywania rożnego rodzaju produktów spożywczych.
Pyszności ze słoiczka
Zawsze staraj się kupować produkty z odległą datą ważności - to gwarantuje ich świeżość. Miejsce, w którym będziesz je trzymać, nie powinno być nasłonecznione ani położone blisko źródła ciepła (np. przy kaloryferze). Najlepiej, aby było suche, w miarę chłodne i ciemne - wybierz więc szafkę w zacienionym rogu kuchni. W takich warunkach słoiczki mogą postać nawet kilkanaście miesięcy. Po otwarciu zupki czy deserku, słoiczek trzymaj wyłącznie w lodówce, jednak nie dłużej niż 48 godzin. Po tym czasie, nawet jeśli danie nie zostało zjedzone, należy je wyrzucić. Staraj się nie podgrzewać od razu całego opakowania, tylko tyle, ile dziecko zje. Nie karm też maluszka bezpośrednio ze słoiczka - lepiej przełóż porcję zupki do miseczki,
a resztę schowaj do lodówki. Wraz ze śliną do potrawy mogą dostać się różne bakterie, które wpłyną na szybsze psucie się jedzenia. Takie same zasady obowiązują również przy przechowywaniu soczków. Do kubeczka wlewaj tylko tyle, ile maluch wypije. Resztę soku przetrzymuj w lodówce, jednak nie dłużej niż 48 godzin. Fabrycznie zamknięte butelki możesz ustawić w szafce.
Zdrowe obiadki własnej roboty
Najlepszym sposobem przechowywania własnoręcznie przygotowanych posiłków jest ich pasteryzowanie i zamrażanie. Pasteryzowane potrawy (powinnaś je gotować co najmniej 10 minut), możesz trzymać w lodówce 3-4 dni. Zamrożone porcje przecierów warzywno-mięsnych i warzywnych przechowuj nie dłużej niż dwa tygodnie, a przeciery warzywne z dodatkiem mleka - do miesiąca.
Kasze, kaszki, herbatki
Produkty te powinny stać w chłodnym, suchym oraz zacienionym miejscu. Kasze dobrze jest trzymać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Rozpoczęty produkt najlepiej zużyć w ciągu dwóch tygodni (dłużej przechowywana kaszka "złapie" wilgoć). Podobnie należy zadbać o herbatki granulowane dla dzieci. Należy trzymać je w temperaturze pokojowej, aby herbatka nie wietrzała, po każdym skorzystaniu trzeba dokładnie zamknąć opakowanie. Jeśli będziesz pamiętać o tych prostych zasadach, otwartą herbatkę możesz stosować nawet przez 6 miesięcy.
Dobra woda zdrowia doda
Pamiętaj, by nie trzymać plastikowych butelek na słońcu (ciepło powoduje namnażanie się bakterii), lecz w chłodnym, ciemnym miejscu (np. szafce). Wodę butelkowaną przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta, mówiącymi o przydatności produktu do spożycia. Po otwarciu powinna stać w lodówce (np. na drzwiach chłodziarki) nie dłużej niż 24 godziny.
Mieszanki mleczne
Po otwarciu puszki mieszankę przechowuj maksymalnie przez okres miesiąca, zawsze w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie zamrażaj mleka modyfikowanego - to nie przedłuży jego okresu przydatności do spożycia. Takie mleko można przechowywać najwyżej dwie doby.
Nabiałowe smakołyki
Jogurty i serki dla dzieci przechowuj wyłącznie w lodówce, gdyż nabiał jest wrażliwy na zmiany temperatury. Najlepiej ustawiaj jogurty na środkowych półkach lodówki (w temp. 4-5°C) lub na półce górnej (ok. 8°C ). Otwarty jogurt nie powinien stać w lodówce dłużej niż 12 godzin.
Sery żółte wymagają średnich temperatur, dlatego należy je układać w lodówce na środkowych półkach. Owiń ser w pergamin lub folię aluminiową - dzięki temu dłużej zachowa świeżość.
Masło i jajka wymagają delikatnego chłodzenia. Produkty te możesz trzymać na półkach umieszczonych na drzwiach. Jajka dobrze przechowują się nawet przez okres 2-3 tygodni. Jest jeden warunek: przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć (naturalna otoczka na skorupce stanowi barierę dla bakterii). Tuż przed spożyciem, jajka powinnaś sparzyć, by uchronić malca przed salmonellą.
Wędliny, mięso oraz ryby
Wędliny w plasterkach czy kawałku oraz parówki dla dzieci należy przechowywać w lodówce na środkowej półce, nie dłużej niż 4 dni. Surowe mięso od razu po przyniesieniu do domu skrop sokiem z cytryny (w ten sposób opóźnisz rozwój drobnoustrojów). Podzielone na mniejsze porcje i umieszczone w torebkach foliowych możesz spokojnie przechowywać w zamrażalniku przez 2 miesiące. Ryby - zamrożone możesz trzymać w lodówce nawet przez 6-8 miesięcy. Świeże i surowe należy zjeść w ciągu 1-2 dni od momentu zakupu.
Naturalne witaminki
Warzywa: nie wszystkie lubią niskie temperatury. Np. pomidory powinno się trzymać w temperaturze 10-13°C, a ogórki nie w niższej niż 8°C. Nie trzymaj ogórków razem z pomidorami: szybciej zżółkną. Aby warzywa długo zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki owiń je wilgotnym papierem. Owoce: najtrwalsze są jabłka - w temperaturze pokojowej wytrzymają nawet 3 tygodnie. Banany i gruszki utrzymają swą świeżość przez tydzień. Maliny, poziomki, truskawki i jagody musisz trzymać w lodówce i zjeść je w ciągu 2-3 dni od zakupu.