Latem kończysz suplementację witaminy D? To może być duży błąd

Latem przerywasz suplementację witaminy D? Lekarze ostrzegają, że niektóre osoby powinny przyjmować ją przez cały rok
Latem przerywasz suplementację witaminy D? Lekarze ostrzegają, że niektóre osoby powinny przyjmować ją przez cały rok123RF/PICSEL

Czy latem trzeba suplementować witaminę D?

Zobacz również:

Kto powinien suplementować witaminę D przez cały rok?

Starsza kobieta z siwymi włosami uśmiecha się, patrząc w dal, z dłonią uniesioną nad oczami niczym daszek, stojąc na plaży podczas zachodu słońca.
Osoby po 65. roku życia powinny przez cały rok suplementować witaminę D. Jej syntezowanie się w organizmie pogarsza się wraz z wiekiemWavebreak Media Ltd123RF/PICSEL

Jakie są zalecane dawki witaminy D?

  • niemowlęta (0-12 miesięcy) - 400-600 IU/dzień przez cały rok, niezależnie od sposobu karmienia;
  • dzieci w wieku od 1 do 10 lat - 600-1000 IU/dzień od września do kwietnia, latem można zrezygnować z suplementacji, jeśli zapewniona jest wystarczająca ekspozycja na słońce;
  • młodzież w wieku 11-18 lat - 1000-2000 IU/dzień od września do kwietnia, z możliwością rezygnacji z suplementacji latem przy odpowiedniej ekspozycji na słońce;
  • dorośli (19-65 lat) - 1000-2000 IU/dzień od września do kwietnia, a latem suplementacja nie jest konieczna, jeśli zapewniona jest ekspozycja na słońce;
  • seniorzy w wieku 65-75 lat - 1000-2000 IU/dzień przez cały rok ze względu na zmniejszoną syntezę witaminy D ze słońca;
  • seniorzy powyżej 75. roku życia - 2000-4000 IU/dzień przez cały rok z uwagi na jeszcze bardziej obniżoną syntezę i zmieniony metabolizm witaminy D;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią - 2000 IU/dzień przez cały okres ciąży i laktacji, z możliwością dostosowania dawki na podstawie wyników badań;
  • osoby z otyłością - mogą wymagać wyższych dawek, np. 1600-4000 IU/dzień lub nawet podwójnej standardowej dawki przez cały rok. Najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Zobacz również:

Co jeść i suplementować, żeby nie chorować? "Tajemnica odporności leży na talerzu"INTERIA.PL