Crumble malinowe z sosem waniliowym

Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem, solą i schłodzonym masłem.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • jabłko, obrane

Reklama

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki mąki
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Sos waniliowe:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2. Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem, solą i schłodzonym masłem (mikserem lub ręcznie), tak aby uzyskać ciasto o konsystencji grubego piasku. Wysyp ciasto na dno formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.

3. Posiekaj drobno jabłko, przełóż razem z malinami do rondelka. Zasyp cukrem. Krótko podgrzewaj owoce na małym ogniu, mieszając (chodzi o to, aby cukier tylko się rozpuścił).

4. Na sos zagrzej mleko z esencją waniliową i cukrem. Roztrzep żółtka. Dodaj do nich stopniowo odrobinę mleka i wymieszaj. Wlej żółtka do reszty mleka i podgrzewaj, mieszając, aż krem zacznie gęstnieć.

5. Przełóż do słoików najpierw schłodzone owoce, potem kruszonkę i sos. Możesz udekorować malinami i miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje