Czy melon to jelitowy superfood? Zwłaszcza jedna odmiana działa jak prebiotyk

Agnieszka Boreczek

Melon to superfood dla jelit, ale nie każda odmiana tak zadziała
Melon to superfood dla jelit, ale nie każda odmiana tak zadziałaBUPPHA WUTTIFERY123RF/PICSEL

Który melon najlepszy? Różne odmiany

  • Melon miodowy (Honeydew) - delikatny, lekko zielony miąższ, łagodny smak. Dobre źródło witaminy C i potasu.
  • Melon Galia - słodki, bardzo aromatyczny, o siateczkowej skórce. Idealny do sałatek.
  • Cantaloupe - pomarańczowy miąższ, bogaty w beta-karoten. Najlepszy jako deserowy owoc z wartościami odżywczymi.
  • Melon Piel de Sapo (Santa Claus) - mniej znany, ale bardzo soczysty i trwały.
  • Gorzki melon - niezbyt smaczny, ale doskonale oddziałujący na jelita.
Zbliżenie na kawałki pomarańczowego melona
Miąższ melona jest słodki i soczysty123RF/PICSEL

Ogólny wpływ melonów na mikroflorę jelitową - właściwości melonów

  • stymulują wzrost bakterii probiotycznych (np. Lactobacillus rhamnosus),
  • prowadzą do zwiększonej produkcji krótkocząsteczkowych kwasów tłuszczowych: octowego, propionowego i masłowego, które odżywiają komórki jelita grubego, poprawiają jego barierę ochronną i działają przeciwzapalnie.

Który melon wybrać? Porównanie gatunków

Jak włączyć melony do diety?

  • Cantaloupe + feta + mięta - lekka sałatka, niski FODMAP.
  • Gorzki melon smażony z czosnkiem i chili - klasyczne danie azjatyckie.
  • Smoothie z melonem i imbirem - orzeźwiające i wspierające trawienie.
  • Proszek ze skórek melonów - dodatek do koktajli lub wypieków jako źródło błonnika.

Zobacz również:

    Zobacz również:

    Weronika Błaszczyk: Tak cukier rujnuje zdrowieINTERIA.PL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?