Reklama

Reklama

Kokosowe lody z pieczonym bananem

W końcu: lody, które są jednocześnie zdrowe i nieprzyzwoicie smaczne! Banany to jedyna substancja słodząca (podczas smażenia stają się bardziej słodkie), a mleko kokosowe to jedyna „śmietana”. Wspólnie dostarczają błonnika, zdrowego tłuszczu, witamin B6 i C oraz manganu.

Przepis na 6 porcji

Reklama

Potrzebujesz:

  • piekarnik rozgrzany do 200°C
  • kwadratowa metalowa blacha (23 cm), posmarowana olejem kokosowym
  • blender lub robot kuchenny maszyna do lodów

Składniki:

  • 3 duże banany, krojone 
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego virgin, 15 ml
  • 1¼ szklanki dobrze wymieszanego mleka kokosowego (pełnotłustego) 425 ml
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej 0,5 ml

Sposób przygotowania:

1. Ułóż 1 warstwę pokrojonych bananów na przygotowanej blasze i polej olejem kokosowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, przewracając banany 1 lub 2 razy, aż będą brązowe i lekko zawiesiste. Wyjmij blachę, postaw na kratce i pozostaw do wystygnięcia.2. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę wystudzone banany, mleko kokosowe i sól.

3. Przełóż masę do miski, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, do schłodzenia.

4. Przełóż masę do maszyny do lodów i zamrażaj zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.

5. Łyżką przełóż lody do szczelnego pojemnika, przykryj i wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 4 godziny, do 1 tygodnia, aż lody będą twarde.

Warianty przepisu:

Czekoladowo-kokosowe lody z pieczonym bananem: Podczas 2. kroku dodaj ¼ szklanki niesłodzonego, naturalnego kakao i 2 łyżki cukru kokosowego.

Rady:Aby lody były najlepsze, wybieraj dojrzałe, ale twarde lub półtwarde banany. Jeśli są miękkie i przejrzałe, podczas pieczenia za bardzo się rozpadną.

Przepis pochodzi z książki: Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska, Saulsbury Camilla


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje