Placek z masą waniliową

Będzie idealny na rodzinne uroczystości. I ma jeszcze jedną zaletę – przygotowuje się go tak łatwo, że możesz serwować go bliskim nie tylko od święta!

Składniki na 8 porcji:

  • 60 dag truskawek
  • 20 dag mąki
  • 3 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag kremu czekoladowego typu Nutella
  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 dag cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • tłuszcz do foremki

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i cukier puder. Składniki siekaj, aż powstaną grudki. Potem wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

2. Blachę 10 x 34 cm posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej blachy. Ciasto mocno dociśnij i gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 10 minut. Upieczony spód odstaw do wystudzenia.3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.4. Kruchy spód posmaruj kremem czekoladowym, a potem masą waniliową. Na tym ustaw pionowo truskawki. Przed podaniem, wierzch placka możesz oprószyć cukrem pudrem z wanilią albo posypać płatkami migdałowymi.Czas przygotowania: ok. godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje