Prosta tarta

Wspaniała do kawy.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego
  • żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Farsz:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu z rabarbaru (ew. z truskawek)
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obierz, pokrój na kawałki (2 cm). Dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny, oba cukry i wymieszaj. Składniki na ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj na koło o śr. ok. 35 cm. Na środku posmaruj je dżemem, zostawiając 2-3 cm wolnych brzegów. Nałóż rabarbar. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj białkiem. Piecz w 185°C ok. 35 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje