Reklama

Reklama

Rajskie łódeczki

Mleko kokosowe roztrzep widelcem lub trzepaczką.

Składniki na 3-4 porcje:

Reklama

Lody:

  • 1/2 szkl. drobnych wiórków kokosowych
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 170 ml mleka 3,2%
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżka likieru kokosowego;

Dodatkowo:

  • po 5-6 czereśni, truskawek i malin
  • wiórki czekoladowe
  • foremki czekoladowe - patrz ramka

Sposób przygotowania:


1. Mleko kokosowe roztrzep widelcem lub trzepaczką. Wymieszaj w garnku ze śmietanką, mlekiem i cukrem. Doprowadź powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia i zostaw do schłodzenia.2. Wiórki kokosowe podpraż na rozgrzanej suchej patelni - uważaj, by nie zbrązowiały! Poczekaj, aż ostygną, zmiksuj je ze schłodzoną masą mleczną.3. Masę przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Przez pierwsze 5 godzin mrożenia wyjmuj lody co 30-40 minut i dokładnie miksuj, by rozbić powstające kryształki lodu. Przed podaniem wyjmij je 10 minut wcześniej, by łatwo było je nabierać. Porcje lodów nałóż do czekoladowych foremek i nożem wyrównaj wierzch. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj owocami.

Czas przygotowania: 70 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje