Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

Gorące, wręcz ogniste klimaty to kwintesencja dobrego grilla. Soczyste kiełbaski, chrupiące szaszłyki czy aromatyczna karkówka niezmiennie zachwycają i królują na każdym stole podczas letniego garden party. Kulinarnym dopełnieniem klasyków z grilla mogą być oryginalne dodatki, na przykład sałatka inspirowana słoneczną kuchnią Meksyku.

Składniki:

  • Warzywa na patelnię po meksykańsku np. Proste Historie
  • 1,2 l wody
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 długi ogórek
  • 3 pomidory
  • 3 marynowane zielone papryczki
  • 2 łyżki octu winnego lub zalewa z papryki
  • Sól
  • Natka pietruszki 

Reklama

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżek oliwy i szczypty cukru. Wrzuć na 3 minuty zamrożone warzywa po meksykańsku Proste Historie. Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze wszystkich stron. Ostudź i pokrój w plasterki. Ogórek wypestkuj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Podobnie pokrój w kostkę pomidory, marynowane zielone papryczki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodając 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu winnego białego (może być to zalewa z papryki). Dopraw solą i posiekaną natką. Serwuj z grillowaną piersią kurczaka lub kawałkiem karkówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje