Reklama

Reklama

Gordon Ramsay: Człowiek, który zaczął rewolucję

Szef kuchni, którego język jest równie ostry jak jego nóż. Gordon Ramsey, prowadzący programów kulinarnych i zdobywca kilkunastu gwiazdek Michelin, 8 listopada skończył 53 lata.

Gordon James Ramsay urodził się 8 listopada 1966 r. w Johnstone. Ten szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich, uczył się od najlepszych chefów na świecie. Dziś, po całym świecie rozsiane są jego restauracje. To także jeden z najbardziej medialnych szefów kuchni. Pomysłodawca niezwykle popularnych programów kulinarnych: amerykańskiej i brytyjskiej wersji Hell's Kitchen i Kuchenne koszmary, MasterChef oraz Hotel Hell. Można by pokusić się o stwierdzenie, że bez Ramseya nie byłoby "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler, bo to przecież ten sam format programu.

Reklama

Swój talent kulinarny i znaną z telewizji twarz przekuł na niemały majątek. Według dwutygodnika "Forbes" z dochodem 38 mln dol. jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie.

Jest bezwzględny i bezczelny - takie określenia przychodzą nam na myśl, gdy oglądamy jego program "Piekielna kuchnia", w którym prawdziwie szkoli dwie drużyny młodych kucharzy. I gęsto okrasza potrawy... przekleństwami, których w programie nie brakuje. Czy rzeczywiście Ramsay jest takim tyranem? W rzeczywistości to mistrz kuchni, który kocha gotowanie, potrafi docenić ciężką pracę i wciąż jak dziecko cieszy się z każdego swojego nowego projektu.

Dowiedz się więcej na temat: Gordon Ramsay

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje