Rabarbar wg Magdy Gessler
Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!
Akacjowo-rabarbarowe pastele
Biszkopt: 10 jajek, 3/4 szklanki cukru, 125 g mąki tortowej, 125 g mąki kukurydzianej, szczypta soli
Syrop: 1 kg rabarbaru, 10 kłosów akacji, 500 g cukru, 700 ml wody
Masa kremowa: 1 l śmietany 30 albo 36 proc., 200 g serka mascarpone, 300 g cukru pudru
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z częścią cukru pudru w malakserze. Powoli dodawaj do żółtek mąkę tortową i mąkę kukurydzianą. Przełóż masę do miski, dosyp szczyptę soli i wmieszaj pianę z białek.
Z pergaminu wytnij prostokąt o średnicy blachy i wyłóż jej dno. Wylej masę na blachę i piecz w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Rabarbar opłucz i pokrój w plastry. Zagotuj 700 ml wody z 500 g cukru, wrzuć rabarbar i gotuj na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodaj główki kwiatów akacji. Odstaw do wystygnięcia.
Odcedź rabarbar z akacją i wymieszaj widelcem. Słodki syrop zagęść, gotując jeszcze przez chwilę. Śmietanę połącz w misce z mascarpone, cukrem pudrem i ubij.
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na płasko na trzy warstwy. Pierwszą warstwę połóż na płaskiej blasze i nasącz syropem rabarbarowym. Potem rozprowadź krem śmietanowy i masę rabarbarowo-akacjową. Powtórz dwukrotnie, wykańczając grubszą warstwą kremu. Udekoruj kłosami akacji i rabarbarem.
Ciasto drożdżowe rabarbarowe
Składniki: 500 g rabarbaru, 15 g drożdży, 125 g masła, 1/2 kg mąki, 6 jajek, 150 g cukru pudru, 150 ml mleka, 3 szklanki malin, 1 łyżeczka cukru
Kruszonka: 200 g mąki, 150 g cukru, 100 g masła
Opłucz rabarbar i pokrój w plastry. Zasyp go połową cukru pudru i odstaw.
Drożdże rozrób w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstaw na dziesięć minut. Całe masło przełóż do rondla i sklaruj (gotuj na najmniejszym gazie pięć minut). Żółtka utrzyj z resztą cukru pudru na puszystą masę. W dużej misce połącz delikatnie drożdże z żółtkami. Mieszając powoli, wsypuj mąkę aż do uzyskania gęstej masy przelewającej się między palcami. Powoli wlewaj ostudzone sklarowane masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem podsypuj mąką i dalej wyrabiaj dziesięć minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj do niej miękkie masło i wyrabiaj palcami aż do uzyskania drobnych grudek.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj z kawałkami rabarbaru i uformuj okrąg. Włóż je do tortownicy wysmarowanej masłem, posyp obficie kruszonką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Zupa rabarbarowa z lodami
Składniki: 1 kg rabarbaru, 1 cytryna, 200 ml syropu różanego, 300 g cukru, 1 l wody, 1/2 kg lodów śmietankowych
Zagotuj wodę z cukrem. Rabarbar opłucz i pokrój w plastry. 100 g rabarbaru odłóż, resztę wrzuć do wrzątku. Dodaj syrop różany, skórkę z cytryny (zetnij ją obieraczką) i sok z cytryny, aby wydobyć intensywny kolor. Gotuj 10-15 minut. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na godzinę.
Przecedź zupę i zagotuj w rondlu, dołóż odstawione wcześniej 100 g rabarbaru i gotuj przez minutę. Ostudź. Danie podawaj w kieliszkach. Do zupy dodaj kawałki rabarbaru i po gałce lodów śmietankowych.
Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy