Racuchy dla otuchy
Lubi je chyba każdy. Placki z jabłkami to klasyka kuchni polskiej, wytrawne bliny to z kolei sztandarowa potrawa rosyjska. Obie wersje na pewno poprawią ci humor!
Bliny gryczane ze śledziem babci Olgi
Składniki: 100 g mąki gryczanej, 50 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 15 g drożdży, 50 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól, 1 żółtko, 1 białko, olej do smażenia, śledzie, mlecz, ikra ze śledzia - według uznania, kwaśna śmietana, 1/2 cytryny (do skropienia ryby)
Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem i odstaw na dziesięć minut. Zaczyn wymieszaj z pozostałym mlekiem, mąką, szczyptą soli, żółtkiem oraz rozpuszczonym (ale wystudzonym!) masłem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Smaż na średnim ogniu małe placki grubości około pięciu milimetrów. Po usmażeniu odsącz tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż bliny na talerzu, przybierz śledziem. Obok połóż łyżkę stołową kwaśnej śmietany. Aby złagodzić smak śledzia, można przygotować tatar, siekając rybę z pieczoną papryką bez skóry, kwaszonymi ogórkami, cebulą i dodatkiem przecieru pomidorowego.
Szybkie jabłkowe racuchy pampuchy
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 jajko, 2 jabłka, cukier puder, olej słonecznikowy
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Jajko ubij z cukrem na puszysty krem. Wszystko wymieszaj dokładnie z mlekiem - na gładką masę. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce w talarki. Wymieszaj je z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy olej się rozgrzeje, nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż po kilka minut z każdej strony. Następnie układaj racuchy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ozdób je owocami (mogą być mrożone) i miętą. Posyp cukrem pudrem.
Owsiane racuchy z syropem klonowym
Składniki: 1 jajko, 0,8 l zsiadłego mleka, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 50 g orzechów włoskich, 50 g suszonych śliwek, 20 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 100 ml syropu klonowego
Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem, dodaj mąkę gryczaną i owsianą oraz otręby. Cały czas mieszaj. Dodaj kwaśne mleko, jajko i sól. Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. Po wyrośnięciu dodaj posiekane wcześniej orzechy i śliwki. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Usmażone odłóż na talerz nakryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Polej syropem klonowym, posyp orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Aby racuchy były bardziej aromatyczne, można do masy dodać cynamon.
SHOW 24/2012