Sposoby na naleśniki

Wytrawne czy słodkie? Naleśniki to ulubiona potrawa nie tylko najmłodszych. My proponujemy je także na wiosenne przyjęcie lub kolację z przyjaciółmi.

Teraz jest najlepsza pora na naleśniki z truskawkami
Teraz jest najlepsza pora na naleśniki z truskawkami123RF/PICSEL

Super trik

Oto sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, które zawsze się udaje. Nawet debiutantkom!

NIEZAWODNE SKŁADNIKI
Wymieszaj 200 ml mleka, 100 ml wody, 2 jaja, 20 g roztopionego masła, 160 g mąki i szczyptę soli. Nie może być grudek!

KLUCZ DO SUKCESU... to naprawdę dobrze rozgrzana patelnia. Jeśli spełnisz ten warunek, naleśniki będą udane. Nawet, jeśli nie masz wprawy.

OSZCZĘDŹ KALORIE (I CZAS)
Do smażenia nie musisz już używać tłuszczu - wystarczy ten w cieście. Smaż naleśniki około minuty z każdej strony.

Naleśniki z łososiem i szparagami

Składniki: 8 naleśników przygotowanych wg przepisu podstawowego, 200 g serka kremowego, 200 g wędzonego łososia, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek koperku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Szparagi umyj. Jeśli mają zdrewniałe twarde końcówki, odkrój je. Warzywa umieść w wysokim garnku wypełnionym wrzątkiem, gotuj około siedmiu minut. Po ugotowaniu przelej szparagi zimną wodą, aby nie straciły swojego zielonego koloru.

Serek kremowy wymieszaj z cytryną, posiekanym koperkiem i dopraw go do smaku. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki posmaruj serkiem. Na każdym ułóż plasterki łososia oraz kilka szparagów. Naleśniki zawijaj w ruloniki, a następnie każdy z nich przekrój na pół - tak, aby można było zobaczyć warstwy farszu.

Naleśniki z truskawkami

Składniki: ciasto - składniki jak w przepisie bazowym plus 2 łyżki cukru, 150 g mascarpone, 150 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej mięty, 500 g świeżych truskawek

Do bazowego ciasta naleśnikowego dodaj dwie łyżki cukru. Smaż naleśniki około minuty z każdej strony.

Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone. Do gęstego kremu dodaj cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz drobno pokrojoną miętę. Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Lekko ostudzone naleśniki posmaruj waniliowym kremem, dodaj truskawki i zawiń w ruloniki lub składaj w trójkąty.

Anna Starmach -gwiazda programów "MasterChef" i "Pyszne 25" co dwa tygodnie dzieli się z czytelniczkami SHOW swoimi najlepszymi przepisami.

SHOW 13/2013

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas