Sos remoulade

Klasyczny sos.

Składniki:

- 2 jajka,

Reklama

- 1 żółtko,

- 1-2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,

- 1 łyżka octu,

- sól,

- 300 ml oleju słonecznikowego,

- cebula,

- 100 g ogórków konserwowych,

- mały pęczek szczypiorku,

- 3 listki pietruszki,

- pieprz,

- 3-5 łyżek wody spod ogórków

Przygotowanie:

Jajka gotować 8 minut, przelać zimna wodą, obrać, pokroić w kostkę. Żółtko, łyżeczkę musztardy, ocet i pół łyżeczki soli wymieszać, olej dodawać najpierw po kropli, później cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Cebulę obrać. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Przygotowane składniki wmieszać do majonezu. Doprawić solą, pieprzem, wodą spod ogórków i musztardą.

Czas przygotowania: 15 minut

Jedna porcja zawiera: 3150 kJ/752 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sos | kuchnia francuska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje