Idealne smarowidło do kanapek. Ewa Wachowicz przygotowuje je z bobu
Na ten moment czeka wielu. Gdy tylko pojawia się w sklepie, nie liczy się cena, choć ta zawsze zaskakuje. Liczy się przede wszystkim smak. Bobem można zajadać się na wiele sposobów. Ewa Wachowicz, znana restauratorka, prowadząca program “Ewa Gotuje” poleca m.in. przygotować zieloną pastę.

Bób to znakomite źródło roślinnego białka. Jest bogaty w błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie i może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy z grupy B, żelazo, magnez, korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
Zanim zabierzemy się za przygotowanie pasty z bobu z przepisu Ewy Wachowicz, warto wiedzieć, co dodać do wody, aby ugotowany bób nie powodował wzdęć.
Jak gotować bób, by był lekkostrawny?
Aby bób nie powodował wzdęć, warto dorzucić do garnka zioła o właściwościach wspomagających trawienie, takie jak:
- majeranek
- koperek
- kminek
- liść laurowy
Czytaj również: Nigdy nie łącz z bobem. Wzdęcia i gazy to początek problemów
Przepis na pastę z bobu
Ewa Wachowicz zdradziła, co zrobić, aby bób smakował wyjątkowo. Jednym z polecanych przez nią przepisów jest właśnie ten na pastę z bobu. - Gdy zalejecie ją oliwą, możecie przechowywać ją w lodówce kilka dni - dodaje znana restauratorka.

Składniki:
- 300 g świeżego bobu
- 1 ząbek czosnku - można wcześniej sparzyć lub upiec, by był delikatniejszy w smaku
- sok z cytryny - balansuje smak i zapobiega utlenianiu się zieleni, czyli pasta dłużej zachowa ładny kolor
- 4 łyżki oliwy - najlepiej z pierwszego tłoczenia, nadaje głębi smaku i poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, K)
- 5 kostek lodu - nie tylko chłodzą, ale też sprawiają, że pasta ma świeższy kolor i gładką konsystencję
- garść natki pietruszki - warto dać jej sporo, bo dodaje świeżości i witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza z bobu
- sól
- pieprz
Do podania:
- grzanki z bagietki
Opis przygotowania pasty z bobu:
- Bób przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.
- Ostudzić i obrać z łupinek.
- Do miksera wrzucić bób, dodać kostki lodu, natkę pietruszki, ząbek czosnku.
- Dolać oliwę, sok z cytryny i zmiksować.
- Na końcu przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę z bobu najlepiej podawać z grzankami z bagietki. Dobrze smakuje także w towarzystwie świeżych warzyw (można je pokroić w słupki). Nadaje się do bazy na kanapki z dodatkiem pomidora i sra fety. Posmakuje także tym, którzy lubią dipy np. do pieczonych ziemniaków czy też frytek.