Idealne smarowidło do kanapek. Ewa Wachowicz przygotowuje je z bobu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych
Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych123RF/PICSEL

Jak gotować bób, by był lekkostrawny?

  • majeranek
  • koperek
  • kminek
  • liść laurowy

Przepis na pastę z bobu

Kromki chleba posmarowane zielonym pesto, udekorowane połówkami świeżych pomidorów, ułożone na drewnianej desce, w tle miseczka z dodatkową porcją zielonej pasty.
Pasta z bobu świetnie smakuje na grzankach123RF/PICSEL
  • 300 g świeżego bobu
  • 1 ząbek czosnku - można wcześniej sparzyć lub upiec, by był delikatniejszy w smaku
  • sok z cytryny - balansuje smak i zapobiega utlenianiu się zieleni, czyli pasta dłużej zachowa ładny kolor
  • 4 łyżki oliwy - najlepiej z pierwszego tłoczenia, nadaje głębi smaku i poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, K)
  • 5 kostek lodu - nie tylko chłodzą, ale też sprawiają, że pasta ma świeższy kolor i gładką konsystencję
  • garść natki pietruszki - warto dać jej sporo, bo dodaje świeżości i witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza z bobu
  • sól
  • pieprz
  • grzanki z bagietki

Opis przygotowania pasty z bobu:

  1. Bób przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.
  2. Ostudzić i obrać z łupinek.
  3. Do miksera wrzucić bób, dodać kostki lodu, natkę pietruszki, ząbek czosnku.
  4. Dolać oliwę, sok z cytryny i zmiksować.
  5. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL