Ciasto z kurczakiem

Proste i efektowne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • 400 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • Pieprz
  • 150 ml bulionu
  • 200 g śmietany kremówki
  • Pęczek tymianku
  • 150 g mrożonego groszku

Przygotowanie:

Mąkę, masło, 1 jajko, sól i 3 łyżki wody wyrobić na kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Marchewki pokroić w słupki, blanszować 1 minutę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę mięso pokroić na kawałki i smażyć 3 minuty na oleju. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek, zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanę. Do sosu wmieszać listki tymianku, mięso, marchewkę i groszek i nałożyć do formy (26 cm). 
¾ ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i grubości 0,5 cm. Jajko rozdzielić. Brzeg ciasta posmarować białkiem. Ciasto nałożyć na formę docisnąć brzegi. Z pozostałego ciasta uformować warkocz i nałożyć na ciasto. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Piec 30 minut w 200 st. C

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas